Åländsk matguide

Åländsk matguide
Författare
Medverkande
Förlag Firma Kenneth Nars
GenreMat och dryck
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor144
Vikt0
Utgiven2009-06-15
SABQm-ddå
ISBN 9789529254880
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Åländsk Matguide

Vägvisaren till åländska smakupplevelser

Åländsk Matguide riktar sig till alla matintresserade som bor på, besöker eller är nyfikna på Åland. Boken presenterar de åländska smakernas mångfald och guidar besökaren till de rätta restaurangerna, caféerna, bagerierna och småproducenterna. Eldsjälarna i den åländska matkulturen introduceras och överskådliga kartor visar vägen för matresenären. Dessutom avslöjar boken de åländska kockarnas och bagarnas bästa recept med vackra matbilder.

Närproducerad mat

Det geografiskt och kulturellt särpräglade öriket Åland ligger i havet mellan Sverige och Finland. Här kommer fisken från närliggande vatten, brännvinet bränns på åländska äpplen och brödet bakas av spannmål från egna åkrar. På Åland har jordbruket, fisket och jakten långa traditioner och de har också format den åländska matlagningen och den åländska smakvärlden. Liksom alla öar har Åland tack vare sin isolering kunnat bevara sin matkultur på ett annat sätt än på fastlandet. Men samtidigt har de åländska sjöfararna genom historien hämtat med sig intryck, idéer och smaker från fjärran länder. På Åland har matkulturen varit en blandning av traditionella åländska och utländska intryck. Man har värnat och varit stolt över det man har, men samtidigt sett på omvärlden med öppna och nyfikna ögon.

Om boken

Åländsk Matguide är resultatet av ett långt arbete. Målet med boken är att sammanfatta och presentera den åländska maten i text, med vackra bilder, lockande recept och nyttiga kartor. En del av arbetet har gjorts genom att systematiskt besöka restauranger, bagerier och caféer. Men mycket har skett genom slumpen. Åländska vänner har berättat om ett nytt hembageri, som visat sig vara en pärla. En handmålad vägskylt lockar till köp av fast, nyskördad potatis eller det läckraste rökta lammet. På detta sätt, med hjälp av goda råd och en del nyfikenhet, har flera av de finaste matupplevelserna i denna bok upptäckts.

Unika matupplevelser

Den åländska matkulturen bjuder på stor bredd vad gäller utbud och smaker. Den åländska maten formas av naturen, jorden och vädret, men också av historia och kultur. Viktigast av allt är ändå människorna som står bakom den åländska maten. Människor, som med sitt jordnära yrkesval bidrar till att de lokala smakerna och matkulturen existerar, kan växa till sig och leva vidare till nästa generation. Det är dessa människor alla ålänningar, sommargäster och turister får tacka för Ålands unika matupplevelser.