Nå fler med dina texter : lättläst, klarspråk och tillgänglig formgivning

Nå fler med dina texter : lättläst, klarspråk och tillgänglig formgivning
Författare
Förlag Lava Förlag
GenreSpråk (inkl. lexikon, parlörer och ordböcker)
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor107
Vikt0
Utgiven2022-05-20
SABFc.06
ISBN 9789189269972

Nästan varannan vuxen har svårt att läsa och förstå texter från myndigheter och kommuner. I Sverige klassas 42 procent som icke goda läsare, enligt den stora undersökningen PIAAC. Om du som skribent vill nå alla läsare, så är detta boken för dig.

På ett pedagogiskt vis förklarar författaren hur du konkret gör för att få till en lättläst text, klarspråk och tillgänglig formgivning. Här finns tips och bilder, samt ord och önskemål från de människor som behöver dessa texter allra mest.

Det är inte bara personer med funktionsnedsättning som har nytta av lättläst och klarspråk. Alldeles för ofta ringer privatpersoner in till myndigheter och kommuner för att de inte förstår vad som står i brev de fått utskickade.

Enligt Språklagen ska den offentliga svenskan vara vårdad, enkel och begriplig för den som berörs av texten. Här finns en stor förbättringspotential; inte minst för att öka intresset för val och politik. I denna bok lär du dig att använda klarspråk, lättläst svenska och att göra innehållet aptitligt genom tillgänglig formgivning.