Vi kallar dem tiggare

Vi kallar dem tiggare
Författare
Medverkande
Förlag Hydra Förlag
GenreSamhälle, politik och debatt
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor151
Vikt161 gr
Utgiven2014-12-18
SABOhe
ISBN 9789186185282
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
"Gör tvål av zigenarna" lyder banderoller under en demonstration i Bulgarien år 2011. "Stoppa det organiserade tiggeriet" står det på ett svenskt riksdagspartis valaffisch.

Män i uniformer med nazistiska tecken står stolt på rad. De har bildat ett eget paramilitärt garde för att skydda folket mot "zigenarplågan" i vår tids Europa. Här i Sverige kastas glasflaskor, sprutas brandskum och hälls vattenspannar på fattiga som tigger.

Det handlar om de romska migranterna. Vi har alla sett dem. På väg till jobbet, mataffären eller bussen. De sitter med en pappersmugg och ber förbipasserande om pengar.

I boken "Vi kallar dem tiggare" försöker Rola Brentlin och Aaron Israelson svara på de frågor som de allra flesta svenskar har ställt sig: Är de kriminella? Ska man ge pengar? Ska man förbjuda tiggeri?

Boken visar hur en mörk historia av antiziganism och övergrepp mot romer löper som en linje in i våra dagar och debatten om tiggeriet. I Sverige kartläggs tiggarna av rasister på nätet och i många europeiska länder mobiliserar beväpnade paramilitära grupper mot romer på gator och torg.

Fattigdom och förtryck manifesteras numera av en utsträckt hand i varenda gathörn över hela kontinenten.

Det här är en bok om ett europeiskt problem och dess lösning.