Festmåltid och vardagsmat

Festmåltid och vardagsmat
Serie Acta academiae regiae Gustavi Adolphi
Medverkande
Förlag Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur
GenreKulturhistoria och allmän humaniora
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor148
Vikt336 gr
Utgiven2006-02-21
SABMxk-b
ISBN 9789185352647
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Festmåltid och vardagsmat innehåller femton etnologiska uppsatser om måltidsseder. Här diskuteras bl.a. vår tids ensamätande och hur måltiderna på arbetsplatserna byter karaktär på en snabbt föränderlig arbetsmarknad, här tecknas skolmåltidens historia och det danska smörrebrödsätandets speciella traditioner. Här analyseras matordningen i det försvunna skånska bondesamhället och här granskas de överdådiga festmiddagarna i det akademiska Lund. Här diskuteras matens och måltidens symboliska roll hos författare som Fredrika Bremer, August Strindberg, Irja Browallius och Ulla Isaksson. Boken är ett resultat av ett symposium som hölls i Lund juni 2005 till minne av professor Anders Salomonsson (1946–2004), som var en ledande företrädare för etnologisk matforskning under flera decennier.