Falska polisbilar. Ds 2015:40

Falska polisbilar. Ds 2015:40
Serie Ds 2015
Författare
Förlag Norstedts Juridik
GenreJuridik
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor99
Vikt0
Utgiven2015-08-03
SABOe-c
ISBN 9789138243350
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
HAR UTGÅTT, GÅR INTE ATT KÖPA.

Det finns exempel på bilar som målats om i syfte att de ska förväxlas med polisbilar. Utredaren föreslår därför en ny lag som skyddar vissa kännetecken som används på polisens utryckningsfordon.

Det föreslås en ny lag som skyddar vissa kännetecken som används på polisens utryckningsfordon. De kännetecken som ska skyddas är Polismyndighetens och Säkerhetspolisens vapen, ordet polis i olika sammansättningar och böjningsformer, och sådana larmanordningar som används på polisens utryckningsfordon. Skyddet ska endast gälla användning på motorfordon, dvs. bilar och motorcyklar, men gälla både i näringsverksamhet och för privat bruk.
Om ett fordon utan tillstånd har något eller några av de skyddade kännetecknen ska Polismyndigheten kunna förelägga fordonsägaren att avlägsna dem, eller att vidta någon annan åtgärd för att kännetecknen inte ska missbrukas. Ett sådant föreläggande får förenas med vite.

Polismyndighetens beslut i tillståndsfrågor och beslut om föreläggande ska kunna överklagas till allmän förvaltningsdomstol.