Vildplockat kokboken

Vildplockat kokboken
Författare
Medverkande
Förlag Natur & Kultur Allmänlitteratur
GenreMat och dryck
FormatFlexband
SpråkSvenska
Antal sidor240
Vikt642 gr
Utgiven2023-04-27
SABQcaa
ISBN 9789127181168

<strong>Vinnare i kategorin <em>Mat, klimat och milj&ouml;&nbsp;</em>i &Aring;rets Svenska M&aring;ltidslitteratur 2023!</strong>

<blockquote>

En vacker, viktig och rik kokbok som inspirerar till att ta vara p&aring; det som v&auml;xer runt omkring oss, och som utbildar i naturv&aring;rd och uppmuntrar till &aring;terknytning till naturen p&aring; k&ouml;pet.

BTJ

Genom &aring;ren har det kommit ett antal b&ouml;cker om hur man plockar &auml;tbarheter i skog och mark. Men Vildplockat &ndash; kokboken av Niki Sj&ouml;lund och Lena Flaten &auml;r den mest l&auml;rorika och omfattande i skaran.

Gastronaut

</blockquote>

Utifr&aring;n ett 50-tal vilda v&auml;xter och svampar delar Niki Sj&ouml;lund och Lena Flaten med sig av drygt 250 recept med smaker och r&aring;varor fr&aring;n skog, fj&auml;ll och &auml;ngsmark. Du hittar recept p&aring; allt fr&aring;n r&ouml;nnb&auml;rskapris och inlagda fl&auml;derb&auml;r till svampkebab i pitabr&ouml;d och kallr&ouml;rd lingondricka. L&auml;s ocks&aring; om hur du tar hand om det du har plockat genom att torka, l&auml;gga in och syra f&ouml;r att p&aring; s&aring; s&auml;tt bygga upp ett eget skafferi. Till varje v&auml;xt finns information om bland annat v&auml;xtplats och sk&ouml;rdetid.

F&ouml;rfattarna vill inspirera till att vi ger oss ut i naturen och hittar de &auml;tbara v&auml;xter som ofta st&aring;r d&auml;r mitt framf&ouml;r &ouml;gonen p&aring; oss. Ett no waste-t&auml;nk genomsyrar hela boken &ndash; det mesta g&aring;r att ta vara p&aring;!

<strong>Niki Sj&ouml;lund</strong> &auml;r kocken som sadlade om och valde skogen som arbetsplats. Han har tidigare skrivit <em>Vildplockat </em>och <em>Vildplockad svamp</em>. <strong>Lena Flaten</strong> driver Flammans Skafferi i Storlien och brinner f&ouml;r mathantverk.

........................................

<blockquote>

Med hj&auml;lp av &rsquo;Vildplockat kokboken&rsquo; &ouml;ppnar sig en sp&auml;nnande matv&auml;rld med recept p&aring; allt fr&aring;n fusk-skagentoast av sillkremla till myskmadraglass.

Allt om Mat

en guldklimp n&auml;r det kommer till vildplockade v&auml;xter och svampar. L&auml;gg d&auml;rtill sp&auml;nnande recept att anv&auml;nda allt till.

VEGO

st&auml;ndigt aktuell med sitt tema om att ta vara p&aring; det som v&auml;xer runt omkring oss. &hellip; Perfekt f&ouml;r dig som gillar att botanisera i naturens eget skafferi!

Hemmets Journal

Matlagningskunniga Niki Sj&ouml;lund och Lena Flaten har skrivit en kokbok som visar att det g&aring;r att skapa b&aring;de enkla och mer avancerade r&auml;tter av ingredienser fr&aring;n naturen &aring;ret om.

Allt om Tr&auml;dg&aring;rd

</blockquote>