Fejkmaten : så blir vi vilseledda

Fejkmaten : så blir vi vilseledda
Författare
Förlag Natur & Kultur Allmänlitteratur
GenreHälsa, skönhet och sex
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor231
Vikt358 gr
Utgiven2022-03-24
SABPmbb
ISBN 9789127173583

"--- en välbehövlig väckarklocka för alla ---"
<em>BTJ</em>

Vi har lagt mycket energi p&aring; att debattera hur m&aring;nga &auml;gg vi kan &auml;ta per dag eller om barnen ska f&aring; r&ouml;d eller gr&ouml;n mj&ouml;lk i skolan. Under tiden har maten vi k&ouml;per i butiken genomg&aring;tt en fullst&auml;ndig f&ouml;rvandling. Det &auml;r som om en plastikkirurg hade satt kniven i de ursprungliga r&aring;varorna och gett dem ett helt nytt ansikte. Med hj&auml;lp av skruvpressar och hydrocykloner f&ouml;r&auml;ndras deras form, konsistens och inneh&aring;ll. Sedan blandas de med lite f&ouml;rtjockningsmedel, aromer och f&auml;rg&auml;mnen och kl&auml;s i en s&auml;ljande f&ouml;rpackning.

I <em>Fejkmaten</em> granskar Ann Fernholm den moderna livsmedelsindustrin och presenterar en unik lista &ouml;ver de vanligaste ingredienserna i v&aring;r mat, d&auml;r &ouml;ver h&auml;lften utg&ouml;rs av ren st&auml;rkelse, socker, tillsatser och andra ultraprocessade &auml;mnen. Hon blottl&auml;gger hur f&ouml;retagen marknadsf&ouml;r sina varor som nyttigare &auml;n vad de egentligen &auml;r och hennes &ouml;ppna brev till olika livsmedelsf&ouml;retag &auml;r ett n&ouml;je att l&auml;sa &ndash; och samtidigt skoningsl&ouml;sa i sina avsl&ouml;jande formuleringar. I flera fall har hennes anm&auml;lningar lett till f&ouml;r&auml;ndringar: vit choklad f&aring;r inte l&auml;ngre marknadsf&ouml;ras som &rdquo;yoghurt&rdquo; i&nbsp;naturgodishyllan, och havredryck f&aring;r inte l&auml;ngre beskrivas som &rdquo;os&ouml;tad&rdquo;.

I b&auml;sts&auml;ljaren <em>Ett s&ouml;tare blod</em> unders&ouml;kte <strong>Ann Fernholm</strong> vad socker g&ouml;r med v&aring;ra kroppar. I <em>Fejkmaten </em>tar hon ett helhetsgrepp p&aring; livsmedelsindustrin och inf&ouml;r h&auml;r ocks&aring; ett nytt begrepp: fr&aring;nsatser. Vad h&auml;nder n&auml;r v&auml;lg&ouml;rande &auml;mnen som vi beh&ouml;ver f&ouml;r att m&aring; bra f&ouml;rsvinner ur maten n&auml;r den processas?