Den bästa av världar : skapelse, slump, apokalyps, död

Den bästa av världar : skapelse, slump, apokalyps, död
Författare
Förlag Albert Bonniers Förlag
GenreAllmän naturvetenskap
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor251
Vikt340 gr
Utgiven2008-03-25
SABBfa
ISBN 9789100114817
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen

Uppstod universum av en slump? Kommer apokalypsen också att bero på tillfälligheter? Eller finns det en tanke bakom skapelsen? Ulf Danielsson tar oss med på en resa genom årmiljarder, från universums första ögonblick, via den tidiga, frenetiska expansionen, förbi mörka tidsåldrar utan stjärnor och fram till ett universum som vaknat till liv och medvetande. Allt detta har en historia. En historia som låter sig berättas.

De två kulturerna – naturvetenskap och humaniora – har var för sig försökt fixera människans plats i ett förvirrande världsallt, utan förutsättningar att ge uttömmande svar på de viktiga frågorna. Har vetenskapen utrymme för en gud? Är världen ändamålsenlig eller bara ett ofullgånget försök? Hur ska vi förstå skönheten, slumpen, meningen med universum? I Den bästa av världar – med undertiteln Skapelse, slump, apokalyps död –  förenar Ulf Danielsson sin gedigna kunskap inom fältet med stor berättartalang och djärva tankeexperiment. Han är en lysande pedagog som med lätt hand tar oss från det allra minsta till det allra största. En bok om vad vi kan veta om världen – och hur vi kan veta det.

Om Stjärnor och äpplen som faller:

"De många filosofiska problem som naturvetenskapen kan rymma presenteras behagligt och lekfullt." (Aftonbladet)

"...ett digert jobb. Han är en god pedagog, skriver klart och redigt, och använder vardagliga och litterära exempel för att förklara det snudd på oförklarliga" (Falu Kuriren)