5 augusti 2022 – liten litterär dag

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Utgivningar idag: Faktiskt ett 60-tal titlar (eller unika ISBN, dvs en del dubletter) idag. Bland andra faktaboken för barn Tuffa maskiner av Line Halsnes och självbiografin Evy Palm samt Alla mina steg : en kärleksförklaring till löpning av Joanna Swica. Vi hittar även Sent på kvällen av Lawrence Schimel och Ovanliga matsvampar av Oliver Karlöf samt Djävulsgreppet av Lina Wolff.

🎂 Födelsedagar: Vi säger grattis till David Baldacci, juristen som blev thrillerförfattare. Han debuterade med Absolut makt (1996), en bok som filmatiserades med Clint Eastwood i huvudrollen. Den franske författaren Guy de Maupassant (1850-1893) var född den 5 augusti. Känd som en mästare på noveller, genombrottet var novellen Fettpärlan (1880). Svenske författaren och journalisten Per Wahlöö (1926-1975) föddes denna dag, mest känd som ena halvan av Sjövall Wahlöö (Maj Sjövall var den andra) och kriminalromanerna om Martin Beck som inleddes med Roseanna (1965).

🦪 Den 5 augusti firar man Ostrondagen på sina håll och därför tipsar vi om Vildplockade ostron : berättelser, recept & bifångster av Lotta Klemming och varför inte Sanningen om ostrondykerskan av Caroline Säfstrand.💸 Storytelrapport. Storytel fortsätter fokusera på att vända till lönsamhet genom att stänga kontor och strypa investeringar på flera marknader. Nu talas det mer om tillväxt med hållbar lönsamhet. Om man räknar bort en del extraordinära kostnader redovisade Storytel till och med en liten vinst för andra kvartalet. Vi har läst rapporten för Q2-2022 och gjort vår analys.

📉 Inflationsbok. Kunskapshuset Förlag (imprint till Hoi Publishing), släpper i september Vinst! : Lönsamma företag går inte i konkurs av Felix Mörée, Andreas Jonason och Hermann Simon. Nu har man skrivit avtal på ytterligare en titel med arbetsnamnet Vinn mot inflationen planerad för utgivning i mars 2023. Trion släppte för tre år sedan Ta betalt! : Hur pris påverkar allt.

🌹 Dödsfall. Den amerikanska författaren Melissa Bank är död. Hon är mest känd för sin bästäljande bok Flickornas handbok i jakt och fiske från 1999 som var en samling sammankopplade noveller. Den följdes några år senare av Drömstället. Melissa Bank blev 61 år.

🎧 Prenumerationshotet. När Penguin Random House VD Markus Dohle vittnade i rättegången (som väntas pågå i tre veckor) där amerikanska justitiedepartementet vill stoppa köpet av Simon & Schuster fick åhörarna bland annat veta att PRH betalade ut en miljard dollar i royalties och förskott under 2021. Men även att prenumerationstjänster (som Storytel) är ett mycket större hot mot bokbranschen än konsolideringen (som PRH:s köp av S&S). Dohle varnade för att fysiska återförsäljare skulle försvinna på 2-3 år ifall prenumerationer med obegränsad läsning/lyssning rullas ut och förlagen skulle då vara helt beroende av ”ett par Silicon Valley- eller svenska företag”. (The Bookseller)

📚 Hybridfokus. Whip Media har sedan starten 2015 erbjudit både traditionell utgivning, partneravtal (mix av traditionell och hybrid) och hybridutgivning meddelar att de (åtminstone de närmsta två åren) kommer att fokusera helt på hybridmodellen samt frilansuppdrag åt förlag och egenutgivare.
”Förlaget hinner helt enkelt inte med att genomföra egna projekt, och vill inte riskera att författare ska påverkas negativt av detta”, säger grundaren Anders Nyman som sett en markant ökning av förfrågningar kring hybridutgivningar (dvs där författaren själv investerar i sin utgivning).

📊 Topplistor. Idag kom topp 100-listorna för juli månad. Intressant och spännande läsning för alla författare som undrar om någon av deras böcker tog sig in på listorna. Ett författarpar toppar faktiskt två av de fyra listorna. Gissa vilket? Här är alla topplistorna:


Uppdateras under dagen …

redaktion@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Nästan 200 nya titlar idag, en av dem är Offervilja, den tredje och avslutande delen i mysdeckarserien Värnamord av Ewa Klingberg. En annan som ligger i tiden är Influencer marketing i praktiken av Johannes Gustavsson. Även i höst lär vi se många böcker om Ryssland, idag släpps Tsaren : Den sanna historien om pengatvätt, mord och att överleva Putins vrede av Bill Browder.

🎂 Födelsedagar: Edith Nesbit (1858-1924) föddes den 15 augusti och skrev över sextio barnböcker varav ett tiotal finns översatta till svenska, bland andra Huset Ardens gåta och Den sista draken. Stieg Larsson (1954-2004) var född denna dag och är som författare mest känd för världssuccén Millennium-trilogin som inleddes med Män som hatar kvinnor. I höst kommer för övrigt en fortsättning på Millennium-serien, skriven av Karin Smirnoff.

🧘 Den 15 augusti firar man i USA den nationella Avslappningsdagen. Kanske är det så en del föräldrar känner det när skolorna äntligen börjar igen? Ett bra boktips är då kanske Avslappningssagor. Sagor som hjälper ditt barn att koppla av av Laura Di Francesco och Helena Kubicek Boye.🎧 1984. Att 1980-talet är hett (Stranger Things, Top Gun och mode) vet vi. Men i detta fall är det George Orwells 1984 som Storytel gjort en storsatsning på att förvandla till mer än ”bara” ljudbok. Produktionen släpps idag den 15 augusti på tio språk samtidigt i Sverige, Finland, Danmark, Polen, Nederländerna, Bulgarien, Turkiet, Italien, Spanien och Mexiko. I den svenska versionen görs huvudkaraktärerna av skådespelarna Sofia Kappel, Lucas Krüger och Andreas Rothlin Svensson. I romanen från 1949 skapar Orwell en vision av år 1984 som en värld av övervakning och dödlig diktatur, där storebror ser allt du gör.

💰 Skånemaffian. Ex-förlagsbossarna Erik Osvalds (Historiska Media) och Mattias Lundgren (Word Audio) slår sina pengapåsar ihop och investerar i Italien. Inte i vin, ost eller lufttorkad skinka utan distributionsplattformen StreetLib som är något av en motsvarighet till Publit och Axiell Media – men med internationellt fokus från start. Läs vår intervju med Mattias och StreetLibs VD.

🗝️ Deckardirektör. Årets Glasnyckel (det stora nordiska priset till bästa kriminalroman) går till Morten Hesseldahl som förutom författare även är VD för Danmarks största förlag Gyldendal. Det innebar även att den svenska sviten med fem raka titlar bröts. Inte någon av hans böcker finns på svenska. Ännu.


Uppdateras under dagen …