julikalender
Julikalender? Finns i sjön. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Juli-kalender – nej, WAPI var inte först med den idén

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

WAPI skrev att de släpper ”världens kanske första juli-kalender”. Men de får genast mothugg av minst två författare som var före.

I gårdagens nyhetsbrev rapporterade vi om att ljudboksförlaget WAPI släpper ”världens kanske första juli-kalender!”. En sommarsvit för alla som älskar campingfeelgood. Varje måndag släpps en ny fristående ljudbok på Storytel, Bookbeat och Nextory av olika författare.


ANNONS


Men det dröjde inte länge innan ”upprörda” författare hörde av sig. Med kvällstidningsretorik är det sommarens första stora litteraturbråk.

Författaren Ann-Charlotte Persson påpekar att Lind & Co gav ut en julikalender redan förra året. Det var hennes Sommar i Fågelkärr som gavs ut i ett avsnitt per dag. I år går den som julikalender i Danmark dessutom. Sommar i Fågelkärr (som kom som pappersbok i maj i år) är uppföljaren till julkalendern Jul i Fågelkärr.

Men inte heller Lind & Co var först.

Daniel Åberg vidarebefordrar ett pressmeddelande från sommaren 2019, där vi kunde läsa om ”Julikalendern – Nära gränsen” och att sommar är lika med högsäsong för lyssnandet. Vi läser:
”I sommar presenterar Storytel den allra första Julikalendern – en nervkittlande följetong i 31 delar att avnjuta dagligen under hela juli månad. Storytel Original-författaren Daniel Åberg, mannen bakom succéen Virus, har skrivit Nära gränsen, en gastkramande spänningsroman som utspelar sig i Pajala nära gränsen till Finland.”

ANNONS

Dessutom nämnde faktiskt Boktugg om den där julikalendern redan då i juni 2019.

– Jag pitchade ursprungligen idén till Nära gränsen som en julkalender åt Storytel, den skulle då utspela sig dygnet före julafton. Men när de återkom sa de att ”ja, vi vill att du skriver den, men inte som julkalender utan som vår första julikalender”, säger Daniel och tillägger:

– Då blev det väldigt bråda dagar, eftersom tiden jag fick till att skriva blev ett halvår kortare och berättelsen plötsligt skulle utspela sig mitt i sommaren i stället … Jag har hört att det ursprungligen var tänkt att ges ut en julikalender 2020 också, men av någon anledning blev det inte av, och sedan rann nog det kalenderkonceptet ut i sanden. Så Wapi var inte etta, men åtminstone god tvåa, säger Daniel.

Eller trea efter Lind & Co. Så var det med det.

Så jag gör det jag borde gjort innan jag skrev notisen i nyhetsbrevet. Googlar lite. Och då finner jag en annan bok, på danska, med titeln Onkel Jørgens julikalender av Thomas Winding. Slut på förlaget. 31 sidor lång. Den är utgiven 1999. Det framgår dock inte riktigt om det var en berättelse eller mer av en klassisk en-lucka-om-dagen.

Återstår att se om allt detta leder till att vi nästa sommar får ett lika rikt utbud av julikalendrar som vi sett med julkalendrar? I så fall är det nu du ska skriva manus till sommaren 2023.

Efterlysning: Har du ännu tidigare exempel på julikalender?


ANNONS


Fotnot: Daniel Åbergs Nära gränsen har sedan blivit en vanlig Storytel Original-serie i hittills tre böcker.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar, däribland 30 månader av författaren Jannice Eklöf vars dotter drabbades av leukemi och under två och ett halvt år kastas familjen mellan hopp och förtvivlan. Bättre med åren av Katarina Steding Ehrenborg handlar bland annat om att bromsa åldrandet. Augustvinnaren Marit Kapla (Osebol) är tillbaka med ny bok: Kärlek på svenska. Och så en uppföljare: Mera saker som (nästan) ingen vet av Bengt Fredrikson och Andreas Palmaer med oväntade fakta.

🎂 Födelsedagar: Brian Aldiss (1925-2017) föddes den 18 augusti, men det är nästan trettio år sedan hans böcker (främst science fiction) gavs ut på svenska. Hans sista bok, Finches of mars, kom 2014. Dagboksförfattaren Agneta Horn (1629-1672) var också född denna dag och hon skildras i boken Agneta Horn : ett liv i trettioåriga krigets skugga av Karin Milles. Fyller år idag gör amerikanske historikern och författaren Timothy Snyder vars bok Om tyranni : tjugo lärdomar från det tjugonde århundradet (grafisk utgåva) nyligen kom ut på svenska i nytt lättillgängligt format.

🥙 Den 18 augusti firas Fajita-dagen. Hur långt har den svenska TexMex-kulturen utvecklats, vet vi skillnaden på burritos, fajitas och tacos? Läs ¡Taco loco! : Mexikansk gatumat från grunden av Jonas Cramby eller Tacos! : äkta mexikanska recept av Cruz Felipe Fuentes och Ben Fordham. Dessutom ”firas” idag i vissa länder Dålig Poesi-dagen. Vilket innebär att detta är dagen då ingen ska skämmas utan dela med sig av haikus och andra diktformer. Men det kan också vara dagen då du vill utveckla din inneboende poet och läsa Skriva poesi : om diktandets hantverk av Mats Söderlund eller Guide till att läsa och skriva poesi av Jenny Edvardsson.🎪 Jättemässa. Bokmässan i Frankfurt tänker efter några svåra coronaår åter bli bokbranschens mittpunkt. Med två månader kvar har 4 000 utställare från 80 länder bokat plats inklusive världens största förlag, skriver Publishing Perspectives. Alla 456 bord i Literary Agents & Scouts Center är bokade.

Fysisk butik = fysisk bokhandel + dagligvaruhandel. Ehandel = internetbokhandel + bokklubbar. Grafik av Boktugg.

📉 Trend. Bokförsäljningsstatistiken för jan-jun 2022 visar att bokhandeln vann tillbaka marknadsandelar från internetbokhandeln. Men försäljningen i Sverige av fysiska böcker sjönk samtidigt som tillväxten för digitala saktar in. Totalt (alla format och kanaler) minskade bokförsäljningen 1,8 procent jämfört med samma tid förra året.

Verkstopplistorna för andra kvartalet visar vilka böcker som drog in mest pengar i kronor och ören – fördelat på olika kanaler och format. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

🤑 Kvartalstopplista. Den mest lönsamma boken under andra kvartalet 2022? Kult av Camilla Läckberg och Henrik Fexeus sålde mest i kronor, alla format sammanräknade. Här är topplistorna på böckerna som drog in mest pengar under Q2-2022. Ett par författare (däribland) Läckberg & Fexeus lyckades få med två titlar på topp 20. Här hittar du alla topplistorna för apr-juni 2022.

Uppdateras under dagen …