🔖 Friluftsdag vs LĂ€sdag (Nyhetsbrev #381)

barn lÀser
LÀsdagar likvÀl som friluftsdagar? Foto: iStock.

MÄndaaaag! Todo-listan Àr oftast lÀngre Àn veckan. Men vi Àr obotliga optimister, annars skulle vi inte befinna oss i bokbranschen eller hur? IgÄr gjorde jag ett Alexanderhugg mot mejlkorgen och arkiverade tusen mejl ur inkorgen. Hundratals bra idéer pÄ artiklar som legat kvar i hopp om att anvÀndas, ungefÀr som flyttlÄdan du packade vid förra flytten och stÀllde in i förrÄdet och sedan aldrig öppnade igen.

Idag funderar jag över om det kanske Àr LÀsdagar vi behöver istÀllet för LÀslov?

/Sölve & vÀnnerna pÄ Boktugg


Författarfrustration. Alla som nÄgon gÄng gett ut en bok har upplevt det. Eller kanske inte alla. Men 999 av 1000 författare har upplevt hur en bok inte fÄtt den uppmÀrksamhet den förtjÀnar. Alla böcker, nÄja nÀstan alla, förtjÀnar sina 15 minuter i rampljuset. Men det Àr en omöjlig ekvation med tanke pÄ hur mÄnga böcker som skrivs och ges ut. Det Àr bara att bita ihop och kÀmpa vidare och skriva en Ànnu bÀttre bok nÀsta gÄng. Vi försöker dra vÄrt strÄ till stacken med debutantportrÀtten.


Om vi har friluftsdagar – varför har vi inte lĂ€sdagar?

I helgen var jag ute och signerade böcker (ungdomsserien InnebandyPiraterna) i samband med en SM-kvartsfinalmatch i innebandy och pratade med bĂ„de barn och vuxna. Det var vĂ€ldigt tydligt att nĂ€r barnen passerat 11-12 Ă„r Ă€r det svĂ„rare att locka med böcker. Det Ă€r inte lika coolt som konkurrenterna Tiktok, Youtube, Roblox som var och en erbjuder nĂ€rmast oĂ€ndligt utbud av innehĂ„ll. (Jag vet, jag borde göra Tiktok-videor, men …)

Jag berÀttade för nÄgra barn och deras förÀldrar hur viktig lÀsförmÄgan Àr, men att det spelar mindre roll vilka böcker man lÀser. Hur vi vet genom forskning att lÀskunskap Àr avgörande för att klara inte bara svenska och andra sprÄk utan i stort sett alla Àmnen förutom möjligen de praktiska som slöjd, bild och musik. Och idrott.

AlltsĂ„ tjatar bĂ„de lĂ€rare och förĂ€ldrar om vikten av lĂ€sning. Vissa skolor och lĂ€rare har insett att det inte Ă€r helt enkelt att sĂ€kerstĂ€lla att alla barn faktiskt lĂ€ser 20-30 minuter dagligen hemma – och dĂ€rför anvĂ€nder skoltid för individuell lĂ€sning.

SÄ varför inte göra det en hel dag? En lÀsdag. NÀr alla elever fÄr vÀlja valfri bok och lÀsa. Och sjÀlvklart ta med sig fika. LÀsning utan krav pÄ nÄgon prestation i form av att skriva en recension eller diskutera innehÄllet. Den enda prestationen Àr att lÀsa och lÄta sig uppslukas av boken. LÄnglÀsning.

Skolan har ju friluftsdagar för olika former av idrottsaktiviteter. SÄ varför inte lÀsdagar?

Vi vet att idrott Àr viktigt för att alla behöver fysisk aktivitet. Men varför sÀtter vi betyg i idrott? Inte för att betyg Àr sÀrskilt effektivt i nÄgot Àmne, oavsett vilket betygssystem som anvÀnds. Men just i idrott kÀnns det vÀldigt malplacerat, förutom möjligen att det skulle kunna uppmuntra de elever som inte Àr bra i andra Àmnen?

Det var ett sidospÄr.

Finns det rentav skolor eller lÀrare som infört lÀsdagar? Det brukar ju vara sÄ att om man fÄr en bra idé sÄ har flera andra redan fÄtt samma idé och ibland har nÄgon av dem till och med genomfört den.


Branschnyheter och annat

✋ Bojkott. Den norska deckarförfattaren Jo NesbĂž meddelar att hans kommande böcker inte kommer att ges ut i Ryssland. ”Det hĂ€r Ă€r ingen bojkott av mina mĂ„nga trogna ryska lĂ€sare eller av mitt ryska förlag, det Ă€r en bojkott mot regimen och det som sker i Ukraina”, sĂ€ger han.

🏆 Debutpris. Det blir Axel BurĂ©nius som fĂ„r Katapultpriset 2021 för romanen DödsĂ€ngel (Wahlström & Widstrand). Priset Ă€r pĂ„ 60 000 kr.

đŸŽ™ïž FörtalsmĂ„l. I torsdags friades Cissi Wallin för förtal i sin bok av en tryckfrihetsjury. Kristoffer Lind reder ut skillnaden mellan brottsmĂ„l och tryckfrihetsmĂ„l i dagens avsnitt av Förlagspodden. LyssningsvĂ€rt.

📚 Olönsamt. Brittiska förlag ser över sin utgivning efter att ökade pappers- och transportkostnader lett till dyrare tryck. En förlĂ€ggare berĂ€ttar om en bok som trycktes i november 2018 (750 ex) för 1,21 pund/exemplar som skulle kosta 3,26 pund/ex att trycka till (500 ex) idag. Vilket gör att vissa titlar inte lĂ€ngre Ă€r lönsamma. (The Bookseller)

🏆 Trilogipris. Författaren Andreas Lundberg, som med Gerontion avslutade ”en storslagen trilogi”, tilldelas Aftonbladets litteraturpris 2021.

🧒 Bologna. Idag öppnar BarnboksmĂ€ssan i Bologna, Ă€ntligen tillbaka i fysisk form efter pandemin. Över tusen utstĂ€llare frĂ„n 85 lĂ€nder och regioner deltar. Delar av programmet kan följas pĂ„ BCBF TV dĂ€r mĂ€ssan streamar seminarier.

🧾 Astridpris. Imorgon Ă€r det dags för utdelning av Astrid Lindgren Memorial Award 2022, eller Alma-priset som vi ofta skriver. En pristagare fĂ„r ta emot 5 Mkr och Ă€ran. DirektsĂ€nds pĂ„ alma.se kl 13. LĂ€s Ă€ven intervju hĂ€r med juryordförande Boel Westin.

đŸČ DrakEffekt. PrenumerationstjĂ€nsten Books That Matter deltog i brittiska DraknĂ€stet (Dragon’s Den) den 10 mars och sökte 50 000 pund för 5 % av sitt bolag. Grundaren Molly Masters fick inga pengar av drakarna, men 10 minuter efter att inslaget sĂ€nts pĂ„ BBC hade de sĂ„lt över 500 nya prenumerationer och tjĂ€nat 10 000 pund, skriver The Bookseller. TvĂ„ bokrelaterade tjĂ€nster har för övrigt medverkat i svenska DraknĂ€stet: Solentro och Storytel.

đŸ€Ż AmazonTaktik. Prime-medlemskap Ă€r en nyckel till Amazons framgĂ„ngar. För att fĂ„ medlemmar att stanna sĂ„ ska Amazon ha skapat projekt ”Iliad” med syfte att göra det svĂ„rare att sĂ€ga upp sitt medlemskap. Genom att införa fler frĂ„gor och nya erbjudanden i samband med uppsĂ€gningsprocessen lyckades man minska antalet avslutade medlemskap med 14 % under 2017, skriver Business Insider. Det Ă€r dock inte lika krĂ„ngligt som flera amerikanska dagstidningar som krĂ€ver att digitala abonnemang sĂ€gs upp per telefon via amerikansk kundtjĂ€nst – Ă€ven nĂ€r abonnenten bor i Sverige. Amazon anvĂ€nder idag en variant pĂ„ flerstegsprocessen.


Boktugg och detta nyhetsbrev befinner sig i stĂ€ndig utveckling. Om du gillar det vi gör sĂ„ fĂ„r du gĂ€rna bli en Supporter. Och jobbar du i bokbranschen ska du givetvis bli en Insider. Ytterligare ett sĂ€tt att stötta oss Ă€r att anvĂ€nda vĂ„r sökmotor för böcker och klicka dig vidare pĂ„ köplĂ€nkarna sĂ„ fĂ„r vi en liten kickback via affiliateavtal. Eller köp en annons.

Dessutom tar vi gÀrna emot nyhetstips eller förslag pÄ förbÀttringar pÄ tips@boktugg.se

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren Àr journalist sedan 30 Är tillbaka och författare till mer Àn tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla vĂ„ra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka hĂ€r för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Gnistrande intelligent om kÀrlek och vÀnskap

IrlĂ€ndska Caroline O’Donoghue har jĂ€mförts med Sally Rooney och driver prisbelönta podden Sentimental Garbage. Hon skrev Kapitlet Rachel för att muntra upp sig sjĂ€lv under pandemin. Resultatet blev en roman som tagit henne en bra bit pĂ„ vĂ€gen mot litterĂ€r stjĂ€rnstatus.

Adoptionsdrama i inbördeskrigets skugga

En utplÄnad bondby pÄ Sri Lanka och tvÄ överlevande systrar som inte kÀnner varandras existens tar oss in i ett virrvarr av hÀndelser och en hel palett av mÀnniskoöden bÄde pÄ den mytomspunna ön samt i Sverige och Frankrike.

Tre familjers vardagsliv och reflektioner pÄ ett krig i Europa.

Boken ”Utan ord ingen mening” skildrar tre familjers vardagsliv och deras reflektioner pĂ„ det nya vĂ€rldslĂ€get. Deras frustation riktar sig mot Putin, hur han frĂ„n ett rikt och i stort sĂ€tt relativt gott förhĂ„llande med vĂ€stvĂ€rlden raserar Rysslands kommunikation med Europa och USA genom sitt anfallskrig mot Ukraina.