Debutanten Per E Åsberg vann Nonas ljudbokstävling

Per E Åsberg. Foto: Kurt Rebry

Sommaren 2022 släpps ljudboken Fångarna, första delen i en spänningsserie av debutanten Per E Åsberg, vinnaren i Bokförlaget Nonas manustävling.

Sommaren 2021 utlyste Bokförlaget Nona en manustävling i hopp om att hitta Sveriges nästa ljudboksstjärna. Nu kan vinnaren presenteras: Per E Åsberg från Stockholm. Hans spänningsroman Fångarna kommer ut som ebok och ljudbok den 23 maj 2022 inläst av Jonas Malmsjö och är den första delen i en seriesatsning.

Vi fick tag på Per och ställde några frågor.

Vem är du och varför valde du att delta i den här tävlingen?
– Jag är en 40-årig stockholmare som är doktor i marknadsföring. Jag skickade in mitt manus till Nonas tävling eftersom timingen var bra. Manuset var klart helt enkelt. En tävling lockar ju lite extra eftersom det finns en uttalad vilja att hitta ett nytt författarskap och oftast också en tydlig, transparent tidslinje. Den visar att förlaget vill satsa på något nytt, vilket såklart tilltalar en aspirerande författare. 

Hur tänkte du för att skriva direkt för ljud?
– Jag skrev inte direkt för ljud, vilket känns viktigt att påpeka med tanke på debatten som pågår just nu på kultursidorna om ”fulböcker” som skrivs hafsigt bara för att tillfredsställa en växande marknad. Jag skriver på mitt sätt – utan tanke på om det ska ges ut på papper eller digitalt, säger Per och fortsätter: 

– Manuset som vann tävlingen var dessutom redan klart när tävlingen utlystes. Med det sagt så har jag ett högt tempo i mina manus. Fokus är på intrigen och att föra berättelsen framåt. Det är min stil, helt enkelt. Jag skriver gärna kapitel på mellan två och fem sidor enligt devisen ”in sent, ut tidigt” i varje scen. Det kanske passar ljud, vad vet jag, men jag tror det skulle funka lika bra tryckt på papper. 

Fångarna blir första delen i en serie kallad Messias-projektet, och Per berättar att han har en ”master plan” som sträcker sig över tre-fyra böcker.

– Messias-projektet låter sig helt enkelt inte beskrivas i en enda bok. Jag tänker inte dra historien i långbänk bara för att få till en lång serie, men min devis är att om man satsar på en berättelse så bör den sträcka sig längre än till att polisen haffar skurken, bara för att börja utreda ett helt annat brott och helt andra skurkar i nästa bok i serien. Jag vill ha en ”plot line” som är långsiktig och genomtänkt.

– Om man gillar första boken så vill man ju ha några till, så det ville jag kunna ge en eventuell framtida läsare. Fångarna är full av ledtrådar till saker som händer i bok två och tre, men med en upplösning som gör att den definitivt kan läsas som fristående. Vad som händer sedan får vi se!

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL