Så här ser debattartikeln ut för icke SvD-prenumeranter. Skärmdump.

Forskare i upprop för SAOB – bakom betalvägg

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Svenska Akademiens ordbok riskerar nedläggning. Över 200 forskare och språkvetare vädjar till kulturministern om en finansiell lösning till en digital version av SAOB. Det skriver de i en debattartikel i Svenska Dagbladet – bakom betalvägg.

Under 140 år har Svenska Akademien drivit arbetet med sin ordbok, SAOB. Men nu söker Svenska Akademien medfinansiärer till sitt mest kostsamma projekt som genom åren, i dagens penningvärde, lär ha kostat hisnande 1,2 miljarder kronor. Kostnaden för SAOB idag ligger på 17 miljoner kronor per år.


ANNONS


Därför sker nu ett upprop.

”Vad är det vi förlorar om arbetet inte drivs vidare? SAOB är en historisk ordbok som täcker det svenska skriftspråkets historia från 1521 till i dag. Ordboken är en ovärderlig resurs för språkforskningen och för historiker inom alla upptänkliga specialiseringar. Ytterst få språk har sin skriftliga historia dokumenterad på detta sätt, med alla ord, betydelser och uttryck belagda med exempel och källhänvisningar. 140 års arbete med ordboken har genererat ett lexikografiskt och semantiskt kunnande hos ordboksredaktionen som är helt unikt”, skriver Lisa Holm, professor i svenska och Anna W Gustafsson, docent i svenska språket, i en debattartikel publicerad på Svenska Dagbladets sajt.

Dessutom har ytterligare över 200 forskare och språkvetare skrivit under uppropet. Även Författarförbundet uppmanar sina medlemmar att göra detsamma.

Debattskribenterna menar att den nya kulturministern Jeanette Gustafsdotter borde hjälpa till med en finansiell lösning för en digital version av SAOB. De påpekar att i Norge revideras just nu två olika ordböcker och det arbetet bekostas i huvudsak av kulturdepartementet.

ANNONS

”Det skulle öppna portarna till 500 års språkhistoria för fler användare än forskare”, läser vi i början av debattartikeln som ironiskt nog är placerad bakom betalvägg.

Här kan vi inte låta bli att skicka med ett tips från coachen till alla i bok-Sverige. Om ni ska skriva en debattartikel och publicera den i en tidning: kräv att den publiceras utanför betalvägg – annars gå till en annan tidning eller lägg den på en egen sajt. Om du utestänger 90 procent av den svenska befolkningen tappar det lite av värdet med en debattartikel.

Sajten svenska.se samlar tre ordbanker

TIPS: Sedan 2017 kan man på sajten svenska.se söka i tre olika ordförteckningar:

  • Svenska Akademiens ordlista (SAOL) utkom med sin första upplaga 1874. Den nu aktuella upplagan är den fjortonde, publicerad 2015. SAOL inne­håller cirka 126 000 uppslags­ord. 
  • Svensk ordbok utgiven av Svenska Akademien (SO), vars andra upplaga publicerades 2021. Med sina närmare 65 000 uppslags­ord är SO ett hjälp­medel för att förstå ord i texter och skriva egna texter.
  • Svenska Akademiens ordbok (SAOB) är en historisk ordbok som beskriver svenskt skrift­språk från 1521 till våra dagar och omfattar 38 band och cirka 500 000 uppslags­ord. Det första bandet färdigställdes år 1898, det senaste 2021. Idag är alla artiklar på bokstäverna A till Å färdiga och publicerade.
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar på Bokinfo, exempelvis novellsamlingen Vad vi pratar om när vi pratar om kärlek av Raymond Carver, barnböckerna Mormor till reapris av A.K Sydegård och Nytt liv av Christina Wahldén. Samt den givna favoriten för hästälskande i alla åldrar: Mulle Jubileumsutgåva 1972-2022 av Lena Furberg (läs gärna vår tidigare intervju med Lena Furberg och vad vi tidigare skrivit om Mulle-seriens 50-årsjubileum).

🎂 Födelsedagar: Kerstin Thorvall (1925-2010) var född den 12 augusti. Hon debuterade med tonårsboken Boken till dig (1959) och skrev därefter barn-, ungdoms- och vuxenböcker. Några av de mest uppmärksammade var Det mest förbjudna och När man skjuter arbetare (som belönades med Moa Martinson-priset).

🐘 Den 12 augusti firar man Internationella elefantdagen, Internationella ungdomsdagen och Vinylskivans dag. Vi kan konstatera att ljudböcker på vinylskiva inte är så vanligt idag – även om det var så det började. Den som vill lära mer om elefanter kan exempelvis läsa Elefanten av Jenni Desmond eller Mannen som talade med elefanter : ett liv i frihet på den afrikanska savannen av Lawrence Anthony.🧟 Trendgenrer. Vilka genrer blir hetast framöver? The Bookseller har frågat brittiska agenter och redaktörer som ser växande nya trender i form av ”stealth-help” (som hjälper folk att förbättra sina liv utan att vara självhjälpsböcker) och ”cli-fi” (= klimatfiktion som dock funnits i över tjugo år, Boktugg skrev om cli-fi för två år sedan och ordet kvalade till och med in på nyordslistan 2020). Även ”gothic fiction” och ”horror” (skräck och ruskiga övernaturliga romaner) verkar gå mot en ny storhetstid, som ett resultat av framgångarna för tv-serier som Stranger Things. Ska man tala genreöverskridande blir det en mix av historiska romaner och fantasy. Vad vore en trendspaning utan att nämna TikTok som möblerar om bokhandlarnas hyllor? Här är genren ”rom coms” (romantiska komedier) en vinnare.

🕴️ Nya ägare. Det digitala utbildningsförlaget Bonnier Education/Clio får ny ägare i form av Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed lämnar Bonniers ännu en gång läromedelssektorn.

📚 Ny bokhandel. Det samhällsengagerade och lokala synsättet fortsätter att vara i fokus när Linköpings bokhandel i morgon slår upp dörrarna. Bokcaféet i lokalen ska vara såväl en mötesplats som en samlingsplats för olika kulturella event, såväl litterära som andra.


Uppdateras under dagen …