Hört & läst 29 oktober 2021

bokbranschen
Läst & hört i bokbranschen. Illustration: iStock.

📦 AmazonQ3. Nätbokhandelsjätten ökade sin omsättning under tredje kvartalet till 110,8 miljarder dollar (+15 % jmf 2020) medan resultatet sjönk till 3,2 (6,3) miljarder dollar. Lanseringen av Prime i Sverige är enda gången vårt land nämns i kvartalsrapporten. Annars är det mycket filmer, spel och robotar och fler anställda. Nya generationen av Kindle Paperwhite har vi nämnt tidigare.

😏 Bokansikte. Facebook (moderbolaget) byter namn till Meta, en signal om deras satsning på metaverse och virtuella världar. Apparna Facebook, Instagram och Whatsapp lär behålla sina namn så att alla de 2,9 miljarder människor som använde Facebook i september kan känna sig lugna. Första boken om metaverse? Redan 2007 kom The Entrepreneur’s Guide to Second Life: Making Money in the Metaverse. Second Life är för övrigt äldre än Facebook, lanserades 2003 och finns kvar än idag.

🎁 PresentPåse. Danska bokhandelskedjan Bog & Idé har fått en bra idé: en återanvändbar presentförpackning. De har skapat en svart ”presentpåse” som ett alternativ till traditionell pappersinslagning. De tar inte betalt för ”inslagningen” (som går snabbt eftersom de bara behöver knyta till) men säljer även påsar separat. (Bogmarkedet)

🍿 Textremsa. Tack vare ett samarbete med språkföretaget Plint, som bland annat textar filmer och serier för Netflix, har nu fler än 100 av årets program på Bokmässan Play försetts med svensk undertext. Därmed kan fler tillgodogöra sig innehållet på Bokmässan Play som finns kvar året ut – du kan fortfarande köpa biljett.

🌳 NaturBokPodd. Boken Naturlycka av naturvårdaren och zoologen Ola Jennersten utsågs till Årets pandabok 2021 av WWF. I veckan släpptes Bazar Förlags nya podcast med samma namn, där Ola och journalisten Lisa Tallroth gör en resa i åtta avsnitt om biologisk mångfald och den stora känslan naturlycka.

🎧 GyldendalSolo. Ett år efter lanseringen av Chapter är Gyldendal ensam ägare av den danska streamingtjänsten. De två tidigare delägarna Gads forlag och Modtryk väljer att sälja sina aktier. Det kommer att krävas mer kapital för att Chapter ska ta en position på den tuffa danska marknaden. (Bogmarkedet)

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.