Storytel köper mindre förlag i Finland: Aula & Co

Storytel Booksförvärvar en 100-procentig andel i det finska förlaget Aula & Co och stärker därmed sin position på den finska marknaden. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Storytel har hittills främst gjort stora spektakulära köp av förlag i Norden. Dagens affär med köpet av finska förlaget Aula & Co är mindre. Men förlaget har stort fokus på digital utgivning och har flera bästsäljande ljudbokstitlar.

Storytel Books (dotterbolag till börsnoterade koncernen Storytel AB) köper 100 % av finska förlaget Aula & Co. ”Förvärvet innebär att Storytel ytterligare stärker sin position som distributör, producent och utgivare på den finska marknaden där Storytel, hösten 2019, förvärvade Gummerus – det tredje största förlagshuset i Finland”, skriver Storytel i ett pressmeddelande.

– På Aula & Co älskar vi fantastiska berättelser och idéer, och vi brinner för att producera ett brett utbud av extraordinära böcker som betyder något för läsarna. Att bli en del av Storytel-familjen betyder att vi får en ägare som inte bara delar vår passion, utan också har digitala muskler och djup förståelse för förläggeri och hantering av immateriella rättigheter. Storytel är också en av de mest tongivande aktörerna som driver digital tillväxt i bokbranschen i dessa tider av snabb transformation, säger Niko Aula, som kvarstår som VD för Aula & Co. Jag är säker på att det kommer att gagna både våra författare och våra läsare, och vi ser verkligen fram mot att lära känna alla nya Storytel-kollegor.

Det Helsingforsbaserade förlaget Aula & Co grundades så sent som 2016 av Niko Aula och har snabbt vuxit till att bli en av de mest intressanta aktörerna på den finska förlagsmarknaden, enligt Storytel. Under 2020 svarade Aula & Co:s digitala utgivning – inklusive flera bästsäljande ljudbokstitlar – för cirka 35 procent av förlagets intäkter på motsvarande strax över 10 Mkr.

Aula & Co:s utgivning omfattar ca 40 nya titlar per år och katalogen omfattar såväl utländsk som finsk fiction och non-fiction för barn och vuxna. I förlagets populära och respekterade utgivning märks bland annat författare som Heather Morris, Matt Haig, Björn Natthiko Lindeblad, Lucia Berlin, Neil deGrasse Tyson, Leigh Bardugo, Victoria Aveyard, samt finska namn som Ari Turunen, Tuire Malmstedt och Juha Hietanen.

– Jag är glad att välkomna Niko och Aula & Co:s skickliga, entreprenöriella och digitalt kunniga team till Storytel Books. Det här förvärvet stärker och vidareutvecklar Storytel Books närvaro i Finland. Jag är övertygad om att Aula & Co, och även vårt lokala flaggskepp Gummerus, kommer att underhålla och fängsla de finska läsarna och lyssnarna med både spännande nya och etablerade författare och ett ännu bredare kvalitetsutbud, säger Linda Säresand, VD för Storytel Books.

Parterna har kommit överens om att inte uppge köpesumman som erläggs delvis kontant och delvis via en emission av aktier i Storytel AB (publ). Storytel planeras ta över i augusti 2021.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL