Spotify-appen har en funktion som Storytel saknar - Shuffle. Nu inleder företagen ett samarbete så att Storytelabonnenter ska kunna lyssna på ljudböcker i Spotify-appen. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Storytel inleder samarbete med Spotify kring ljudböcker

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Storytel-abonnenter kan snart länka sitt konto till Spotify för att lyssna på ljudböcker i Spotify-appen. Det är resultatet av ett nytt samarbete mellan de båda företagen.

”Storytel-abonnenter kommer att kunna njuta av Storytels ljudboksupplevelser på Spotify genom att länka de två kontona. Det blir verklighet längre fram i år”, skriver Storytel i ett pressmeddelande.


ANNONS


– Vi vill att alla ska ha tillgång till fantastiska historier och idag erbjuder Storytel fler än 500 000 ljudböcker på 25 marknader. Genom att inleda ett partnerskap med Spotify blir det lättare än någonsin för våra kunder att få tillgång till fantastiska ljudboksupplevelser och spännande författarskap, samtidigt som vi också får möjligheten att nå nya målgrupper som idag finns på Spotify, men som ännu inte upplevt ljudböckernas magi”, säger Jonas Tellander, grundare och vd på Storytel, i ett pressmeddelande.  

– Det är Spotifys mål att vara en plattform för allt ljud: musik, poddar, live-konversationer, och nu genom det här partnerskapet, även ljudböcker. Genom att använda Spotify Open Access Platform kommer Storytel ha möjlighet att erbjuda sitt premiumerbjudande av ljudböcker på Spotify, samtidigt som de behåller direkt kontroll över relationen till sina kunder, säger Courtney Holt, Global Head of Studios på Spotify.

Storytel menar att partnerskapet med Spotify förstärker deras distribution och ”understryker vår vision att göra världen till en mer kreativ och empatisk plats genom att göra berättelser tillgängliga för alla, var som helst och när som helst”.

Så vad betyder detta långsiktigt? Är det ett steg på vägen mot den affär som enligt många experter är ett troligt scenario: att Spotify köper hela Storytel? Eller är det ett sätt för Spotify att locka in ljudbokslyssnare så att dessa upptäcker att det redan finns mängder av ljudböcker på plattformen? För Storytel kan det såklart öppna upp möjligheten att eventuellt lansera sin tjänst på fler marknader där kunden använder Spotify-appen istället för Storytels egen. Det finns flera tänkbara scenarion. Spotify finns på 178 marknader, Storytel på 25.

ANNONS

Samtidigt: Spotifys app är i dagsläget inte särskilt bra till ljudbokslyssning. Men eftersom man anställt en Head of Audiobooks så kommer säkerligen appen att utvecklas även på den fronten.

Den som trodde att Storytel och de andra europeiska prenumerationstjänsterna med samma modell nu hade säkrat sin position bör kasta ett öga på vad podcastgiganterna arbetar med. Den nyhet vi skrev om igår under Hört & Läst exempelvis, där digitalmagasinet Slate börjar sälja ljudböcker (styckvis) som köparen sedan kan lyssna på i valfri podcastapp som har stöd för lösenordsskyddade RSS-flöden. Just detta erbjuder förresten Spotify inte.

Om Spotify
Spotify transformerade musiklyssningen när tjänsten lanserades 2008. Tjänsten erbjuder möjligheten att upptäcka, hantera och dela över 70 miljoner musikspår, inklusive mer än 2,6 miljoner podcasttitlar, gratis, eller genom att uppgradera till Spotify Premium för att få tillgång till exklusiva funktioner för musik, inklusive förbättrad ljudkvalitet, on-demand, offline och en annonsfri lyssningsupplevelse. Idag är Spotify världens mest populära prenumerationstjänst för strömmat ljud med 356 miljoner användare, inklusive 158 miljoner prenumeranter, på 178 marknader.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.