ANNONS

Deckarduon Peter Mohlin och Nyström följer upp debutsuccén

Peter Mohlin och Peter Nyström
Författarduon Peter Mohlin och Peter Nyström tilldelades förra året Crimetime Award för bästa debutdeckare. Nu är de aktuella med uppföljaren "Den andra systern". Foto: Thomas Johansson/TT.

De har känt varandra och varit vänner sedan de gick i första klass. Numera är Peter Mohlin och Peter Nyström också succéförfattare vars första deckare har sålts till 17 länder. Nu kommer bok nummer två – och med den fortsätter duon att sätta Karlstad på den svenska deckarlitteraturens karta.

– Vi är de första som har använt Karlstad som ort, hävdar deckarduon i ett Zoomsamtal från Göteborg.

– Vi känner oss besläktade med staden, och kommer att fortsätta att stanna där.

Det är där Peter Mohlin har sitt kontor och det är till stor del där som böckerna om John Adderley skapas. Denne är en svart FBI-agent som i behov av att gömma sig har fått ny identitet och placeras i Karlstad, den stad där han har vuxit upp. Han får jobb i en cold case-grupp samtidigt som han fruktar att hans fiender i USA ska hitta honom.

ANNONS

Försvinnande och mord

I ”Det sista livet” jobbar han med ett tio år gammalt försvinnande, i den nya ”Den andra systern” blir en av två systrar som har grundat ett dejtingföretag mördad.

– När vi bestämde oss för att skriva deckare tillsammans, så hade vi serietänket klart från början, säger Nyström.

Peter Mohlin fyller i:

– Vi ville skapa en karaktär som kändes ny och fräsch. Klichébilden av en svensk polis är att han är lite nerdekad, kör Volvo och längtar till folkhemmet. John Adderley är tvärtom. Han har pengar, han är inte nerdekad, han är vältränad och snygg. Han har amerikanska tankar om livet och han funderar över motsättningarna med New York och Karlstad. Han ser på det svenska samhället utifrån, ofta med humor, ungefär som Colin Nutley gör i sina filmer.

Duon har två mål med sitt skrivande, konstaterar de. Dels ska varje berättelse ha en stark historia med en dramaturgi som gör att läsaren fastnar, dels ska det finnas ett djup i personerna som skildras.

ANNONS

Kompromissar inte

De sitter mycket ihop och jobbar, tar långa promenader där storyn diskuteras fram. För varje bok gör de ett synopsis med vad varje kapitel ska innehålla. Peter Mohlin och Peter Nyström skriver vartannat kapitel, de diskuterar det som har skrivits – båda måste vara helt nöjda, inga kompromisser.

Nu kommer bok nummer två ut, samtidigt som debutboken ges ut i bland annat USA och Tyskland. Det blir minst två böcker till om John Adderley, och ja, de båda Petrarna har författandet som enda yrke numera. De hoppas också att böckerna kan bli en tv-serie.

– En svensk svart man som talar svenska med knagglig brytning. Var hittar man honom? säger Mohlin.

Drömmen vore någon som Idris Elba. Fast då är det ju det där med svenskan …

Text: Gunnar Rehlin/TT

Tack för att du läste ända hit. Artikeln är inte riktigt slut. Men om du läser våra artiklar regelbundet får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Om du redan är Supporter, tack!

Två deckare av Peter Mohlin och Peter Nyström

Det sista livet

Det sista livet

  • Förlag: Norstedts
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2020-04-01
  • ISBN: 9789113093741
Den andra systern

Den andra systern

  • Förlag: Norstedts
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-03-31
  • ISBN: 9789113109244
Handla böcker där du är – hitta närmsta bokhandel

Fakta: Peter Mohlin och Peter Nyström

Namn: Peter Mohlin.

Ålder: 45 år.

Bor: I Göteborg.

Familj: Hustrun Anna och döttrarna Märta, 10 år och Ellen, 7 år.

Yrke: Författare.

Tidigare bok: ”Det sista livet”, vann CrimeTime Awards deckardebut 2020.

Aktuell: Med kriminalromanen ”Den andra systern”.

Namn: Peter Nyström.

Ålder: 46 år.

Bor: I Åmål.

Familj: Barnen Smilla, 13 år och Nicolas, 8 år.

Yrke: Författare.

Tidigare bok: ”Det sista livet”, vann CrimeTime Awards deckardebut 2020.

Aktuell: Med kriminalromanen ”Den andra systern”.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL