Spänningsförfattaren Anna Granlund tipsar om heta böcker med brand som tema

Författaren Anna Granlund. Foto: Stefan Tell.

Anna Granlund är aktuell med andra boken i en spänningsserie som utspelar sig på Östermalms brandstation. Här får vi hennes bästa tips på böcker det ryker om.

Anna Granlund debuterade i mars förra året med Den röde hanen, den första boken i en serie spänningsromaner som utspelar sig på Östermalms brandstation. Nu aktuell med bok 2 i serien, Eldsmärkt, tipsar hon om andra böcker det ryker om.

1. 300 grader av Pernilla Ericsson

Nummer 1 måste bli Pernilla Ericssons 300 grader. Jag fastnade för Pernilla när hon skrev om Erlagruppen så jag hade höga förväntningar på denna klimatthriller med skogsbränder i fokus. Vi lär känna en ny poliskvinna vid namn Lilly Hed som flyr Stockholm och karriären där, till det lugnare Nynäshamn, men hon hamnar mitt i ett brinnande inferno där inte bara skog brinner upp utan även människor. Pernilla är duktig både på att skapa trovärdiga karaktärer och bygga upp spänning som håller hela vägen. Dessutom finns det en brandman med i bilden som Lilly kommer närmare allt eftersom denna historia utvecklas och tar oanade vändningar.

300 grader

300 grader

 • Förlag: Romanus & Selling
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2020-08-26
 • ISBN: 9789189051119

2. Låt det brinna av Björn Paqualin

Skogsbränder igen och tyvärr ingen närmare inblick i brandkårens arbete, men här är det något annat som brinner starkt, nämligen huvudpersonen Stella Robertsons ilska, mot allt och alla i princip. Det handlar om Björn Paqualins Låt det brinna, där den kvinnliga polisen Stella inte drar sig för att sparka ner manschauvinistiska svin eller slita ballarna av folkilskna dobermanns – en sån kvinna måste man gilla. Röken och hettan följer med läsaren hela vägen in i mål, väldigt väl beskrivet ur brandsynpunkt, man får nästan svårt att andas själv, och spänningen håller hela vägen.

Låt det brinna

Låt det brinna

 • Förlag: Piratförlaget
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2020-08-18
 • ISBN: 9789164206794

3. Mannen med oxhjärtat av Inger Frimansson

En klassiker från 1999 är Inger Frimanssons Mannen med oxhjärtat. Denna bok utspelar sig liksom min på just Östermalms brandstation. Jag vågade inte läsa den innan jag skrev min första bok för att jag var rädd att färgas eller låta mig påverkas av den. Men vill man få en mycket god inblick i brandkårsvärlden ska man absolut läsa denna spännande och välskrivna bok. Ryktet säger att författaren flyttade in på stationen i några dygn inför skrivprocessen, och det märks. Jag som kan denna station väl känner igen mig (fast byggnaden genomgått en stor renovering sen Inger skrev sin berättelse). Några av de namngivna brandmännen i denna bok finns på riktigt – bara en sån sak!

Mannen med oxhjärtat

Mannen med oxhjärtat

 • Förlag: Norstedts
 • Format: Häftad
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2010-05-05
 • ISBN: 9789113030333

4. Konsten att elda: allt om hur du förbereder, tänder och släcker av Mattias Norberg

Jag är svag för välgjorda och vackra böcker som nördar ner sig i ett enda ämne, därför måste jag så klart ta med boken Konsten att elda: allt om hur du förbereder, tänder och släcker, av Mattias Norberg. Här får man 344 sidor om konsten att elda, på ett säkert sätt, något alla som bor i vår nordliga del av världen borde kunna. Det handlar om eldens historia, dess relation till människorna genom tiderna och varför och hur det brinner. Det är som poesi. En bok för alla och en perfekt present. En bok man absolut inte ska läsa digitalt, det vore en skymf mot detta vackra verk!

5. Gryningspyromanen – en berättelse om hämnd av Monica Walldén och David Widlund

Gryningspyromanen – en berättelse om hämnd läste jag som research inför skrivandet av min egen bok Eldsmärkt. Den är skriven av journalisten Monica Walldén och David Widlund, brandingenjör och brandorsaksutredare. Det är en synnerligen genomarbetad dokumentation av fenomenet Gryningspyromanen, allt ifrån brandtekniska detaljer om hur sinnrikt han ofta riggade bränderna (för att både komma undan och för att bevisen skulle hinna brinna upp) till psykologin bakom vad som driver en pyroman kontra brandanläggare – fascinerande läsning.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL