Story House Egmont VD Per Kjellander
Story House Egmonts VD Per Kjellander. Foto: Pressbild.

Egmontkoncernen satsar på böcker – men sålde av bokförlag

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Egmontkoncernen redovisar en vinst på 889 Mkr 2020 trots att omsättningen sjönk till 16,2 miljarder kr som en effekt av stängda biografer. Egmont har både köpt och sålt bokförlag under året.

– Jag är stolt över hur vi har klarat ett sådant utmanande år. Vi står starka som mediekoncern och samtidigt fortsätter tillväxten i våra digitala verksamheter. Vi har lyckats med vår digitala transformation och strategi, som tar utgångspunkt i den moderna konsumentens önskan om att streama mer, spela mer och handla mer online. Något som accelererade ytterligare under coronapandemin. Vi förväntar oss dock tillväxt och ytterligare investeringar 2021, säger Egmonts koncernchef, Steffen Kragh, i ett pressmeddelande där man även hittar siffrorna:


ANNONS


  • Resultat före skatt på 889 Mkr, jämfört med 849 Mkr 2019
  • Rörelseresultatet före räntor och avskrivningar (EBITDA) 2 354 Mkr
  • Egmonts samlade omsättning 19,7 miljarder kr, inklusive Egmonts andel av icke-konsoliderad omsättning i delägda företag
  • Den konsoliderade omsättningen var 16,2 miljarder kr (17,8 miljarder kr)

Det är många svenskar som inte är medvetna om hur stor Egmontkoncernen är i Norden. Kanske för att de inte är lika stora i Sverige som i Danmark och Norge, eller snarare för att man inte vet vilka verksamheter de äger.

Nordiska filmer och datorspel

Pandemiåret 2020 slog hårt mot Nordisk Film som producerar film och tv-serier i Norden, driver biografer i Danmark, Norge och Sverige och har en betydande verksamhet inom datorspel. Nedstängda biografer innebar ett omsättningstapp på 900 Mkr och ett stort underskott trots statliga stödpaket.

Nordisk Film är dock mycket mer än film då man distribuerar Sony PlayStation i Norden och Baltikum (där Playstation 5 lanserades i slutet av 2020) och är hel- och delägare i en rad nordiska spelstudios.

Egmont äger även TV2 Norge (som omsätter 4,8 miljarder kr och levererade 475 Mkr i vinst).

ANNONS

Bokförlag i flera delar av koncernen

Bokbranschen då? Jo, inom koncernen finns böckerna dels i Egmont Books och dels i Story House Egmont.

Egmont Books består av det danska förlagshuset Lindhardt og Ringhof och det delägda norska förlagshuset Cappelen Damm. Båda förlagen ger ut tryckta böcker, ljudböcker, e-böcker och undervisningssystem.

Lindhardt og Ringhofs globala, digitala förlag, Saga Egmont, publicerar nu 80 000 e- och ljudböcker på mer än 30 språk och planerar att publicera ytterligare 25 000 digitala utgåvor 2021.

Egmont Books omsättning inklusive Egmonts andel av Cappelen Damm var 1305 Mkr (1329). Omsättning utan Cappelen Damm, som inte ingår i den konsoliderade redovisningen på grund av internationella redovisningsregler (IFRS): 665 Mkr (561).

Sammantaget levererade Egmont Books ett rörelseresultat efter resultat från associerade verksamheter på 98 Mkr (-5).

Barnböcker i Story House Egmont

Men det finns fler bokförlag i koncernen, även om de blev färre under 2020. Dessa ingår i Story House Egmont (tidigare Egmont Publishing). Den internationella barnboksverksamheten i Storbritannien och Polen, såväl som delar av den tyska bokverksamheten, såldes under 2020 till HarperCollins som en del av ett strategiskt fokus på tidskrifter. 

Detta samtidigt som Egmont Saga expanderar internationellt med sin digitala bokutgivning.


ANNONS


2020 blev ett bra år för Story House Egmont i Sverige. Resultatet förbättrades mot föregående år och flera områden visade stark tillväxt. Rörelseresultatet ökade med nästan 60 procent och uppgick till 90 Mkr (57), medan omsättningen var stabil och uppgick till 1033 Mkr (1048).

 Jag är väldigt glad över att vi lyckas prestera ett så pass bra resultat trots ett väldigt speciellt och krävande 2020. Våra medarbetare har ställt om och anpassat sig på ett fantastiskt sätt, vilket har varit starkt bidragande till den positiva utvecklingen. I tider av sociala begränsningar, är det också glädjande att se den positiva och viktiga funktion som våra produkter, tjänster och innehåll fyller i många människors vardag, säger Per Kjellander, VD för Story House Egmont i Sverige, i ett pressmeddelande.

Produktområdet och varumärket Kärnan (där mycket av den svenska bokutgivningen ligger) gjorde en stark upphämtning efter en del utmaningar och omställningar i början av året. Både omsättning och resultat ökade mot föregående år, bland annat efter en stark försäljning inom produktkategorierna pussel, spel och pyssel.

Växande ehandel – dags för nätbokhandel?

Och för att göra det hela ytterligare lite mer komplicerat: Story House Egmonts tredje affärsområde, E-commerce, redovisas inte som en del av det svenska årsresultatet då det är ett eget intäktsområde inom den internationella Story House Egmont-divisionen. Under 2020 omsatte E-commerce totalt cirka 5,6 miljarder kronor och där Sverige utgör den största marknaden. Egmont äger ehandelssajter som Outnorth, Fjellsport, Bagaren och Kocken, NiceHair, Med24, Jollyroom (49 %) och Garnius. Strax före nyår ingicks ett avtal för förvärvet av e-handelsföretaget Royal Design Group AB – affären genomfördes i början av 2021.

Än så länge äger dock inte Egmont någon nätbokhandel eller egen prenumerationstjänst för digitala böcker.

Fotnot: Egmont är unikt bland de nordiska mediehusen eftersom det är en allmännyttig, affärsdrivande stiftelse med ett dubbelt syfte: att utveckla moderna medier och stötta utsatta barn, unga och familjer. Under 2020 delade Egmont ut 127,4 miljoner SEK till allmännyttiga aktiviteter i Danmark och Norge. 

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.