Amanda Gorman bilderbok
Amanda Gorman kommer med en bilderbok för barn i höst. Den ges ut på svenska av Bonnier Carlsen. Foto: Pressbild Bonniers/PRH.

Bonnier Carlsen ger ut bilderbok av Amanda Gorman på svenska hösten 2021

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Polaris tog hem budgivningen om Amanda Gormans diktsamling. Men hennes bilderbok Change Sings släpps på svenska hos Bonnier Carlsen i höst.

Världens hetaste poet just nu? Amanda Gorman tog världen med storm när hon läste sin dikt The Hill We Climb under president Bidens installation den 20 januari. Vi har tidigare berättat att Polaris kommer att ge ut två böcker av henne under 2021 efter att ha vunnit en, enligt uppgift, tuff budgivning.


ANNONS


Däremot är det nu klart att Bonnier Carlsen ger ut Amanda Gormans bilderboksdebut Change Sings på svenska hösten 2021. Illustratör är prisbelönta Loren Long. 

– Den här boken är en positiv och jublande uppmaning! Stor eller liten spelar ingen roll, alla kan göra skillnad och bidra till en positiv förändring för alla. I oss själva, i skolan, jobbet eller i världen, säger Karin Lemon, förläggare på Bonnier Carlsen, i ett pressmeddelande.

På den amerikanska marknaden har hennes förlag redan talat om att de kommer trycka en miljon exemplar i förstaupplaga av både poesisamling och barnbok. Riktigt lika stor blir den kanske inte i Sverige.

Fakta Amanda Gorman

Amanda Gorman (född 1998) är den yngsta poet som medverkat i en presidentinstallation i USA:s historia. Hon är engagerad i frågor som rör klimatet, rättvisa och jämlikhet. Amandas aktivism och poesi har kunnat ses och läsas i Today Show, PBS Kids, CBS This Morning samt New York Times, Vogue, Essence och O magazine. Efter att ha tagit examen cum laude från Harvarduniversitetet har hon flyttat tillbaka till sin hemstad Los Angeles. Hennes första bilderbok, Change Sings, kommer att publiceras i september 2021 liksom diktsamlingen The Hill We Climb: Poems. På engelska släpps specialutgåvan av The Hill We Climb: An Inaugural Poem for the Country redan den 16 mars.
2017 utnämnde Urban World – en organisation som stöder Youth Poets Laureate i mer än 60 städer, regioner och stater i USA – Amanda Gorman som den första någonsin till National Youth Poet Laureate. Läs mer på theamandagorman.com.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Drygt fyrtio nya titlar idag, bland annat ett gäng jultidningsalbum som Hälge album 31 : Varning för vargavinter av Lars Mortimer, Fotbollsstjärnor 2023 och Knasen julalbum : givakt i backen!. På tal om tidning så bröt Offside ny mark när de startade. I boken Klenoder: Våra bästa texter ur Offside av Anders Bengtsson och Johan Orrenius samlas några klassiska fotbollsreportage. Barnboken Små människor, stora drömmar. David Bowie av Maria Isabel Sánchez Vegara attraherar förmodligen föräldrarna (eller far- och morföräldrarna) lika mycket som barnen.

🎂 Födelsedagar: Idag har flera stora författare födelsedag. Frans G. Bengtsson (1894–1954) som bland annat skrev Röde Orm (gavs ut i lättläst form för några år sedan). Ester Ringnér-Lundgren (1907–1993) skrev en mängd barn- och ungdomsböcker (även under pseudonymerna Merri Vik och Kaj Ringnér), som serien om Lotta och böckerna om trollen Kvirre och Hoppsan. Anne Rice (1941–2021) är mest känd för En vampyrs bekännelse som ingår i serien Vampyrkrönikan.

👨‍🍳 Den 4 oktober är Kanelbullens dag, kanske den temadag som firas allra mest i Sverige? Har du ätit en kanelbulle idag? Boktips: Inte bara bullar : 100 klassiska bakverk och kakor från förr av Jan Hedh, Lindas lättbakade favoriter : Kakor, bullar och matbröd av Linda Andersson, Bullar, bröd & brunch av Camilla Hamid och Bröd, bullar & kakor : Bagarmästarens bästa recept av Johan Sörberg.🎖️ Nobelpris Författare finns i alla Nobelpriskategorier. 2022 års Nobelpris i fysiologi eller medicin går till den svenske evolutionsgenetikern och biologen Svante Pääbo, ”för hans upptäckter rörande utdöda homininers arvsmassa och människans evolution”. Pääbo har skrivit boken Neandertalmänniskan om sin kartläggning av neandertalmänniskans arvsmassa och jakten på urgammalt DNA.


Uppdateras under dagen …