Amanda Gorman ges ut på svenska av Polaris

Amanda Gorman, amerikansk poet och aktivist. Foto: Kelia Anne/Pressbild Polaris

Förlaget Polaris har köpt rättigheterna till Amanda Gormans poesi, bland annat dikten The hill we climb som hon läste vid Joe Bidens presidentinstallation.

Uppläsningen av dikten The hill we climb vid Joe Bidens installation som president den 20 januari 2021 gjorde 22-åriga Amanda Gorman till en internationell stjärna.

Nu är det klart att bokförlaget Polaris ska ge ut henne på svenska. De har köpt rättigheterna till en specialutgåva av The hill we climb samt en kommande diktsamling.

– Vi är oerhört stolta över att få ge ut Amanda Gormans lysande och kraftfulla poesi, säger Jonas Axelsson, förlagschef Polaris, i ett pressmeddelande.

Amanda Gorman har skrivit tre böcker som toppar listorna hos Amazon och Barnes & Noble trots att de ännu inte har släppts. Hennes amerikanska förlag har annonserat att de kommer att trycka böckerna i en miljon exemplar vardera.

På engelska släpps specialutgåvan av The Hill We Climb: An Inaugural Poem for the Country den 16 mars, och samlingarna The Hill We Climb and Other Poems och Change Sings: A Children’s Anthem ska ges ut den 21 september, enligt CNN.

Vem som kommer att översätta Gormans poesi är ännu inte officiellt. När böckerna kommer ut och vilka svenska titlar de får lär vi få veta inom kort.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid.