Fem poeter nominerade till Sveriges Radios Lyrikpris 2021

Birgitta Lillpers är nominerad till Sveriges Radios Lyrikpris för diktsamlingen Kälda. Foto: Gunnel Johansson

Sveriges Radios Lyrikpris delas ut i april under Litteraturveckan i P1. Nu är det klart vilka fem titlar som är nominerade.

Under Litteraturveckan i P1 delas tre stora litterära priser ut: Sveriges Radios Romanpris, Lyrikpris och Novellpris. De nominerade till romanpriset tillkännagavs i mitten av januari, och nu är turen kommen till 2021 års nominerade till lyrikpriset.

De nominerade till Sveriges Radios Lyrikpris är:

Konsten at med hvissa metodiska rörelser hemkalla en hädangången til lifvet av Helena Boberg
”… nomineras för att den i en lekfull drift på dödligt allvar gör upp med historiens förtryckande syn på kvinnokroppen. Det är en svindlande besvärjelse där språket doppats i ålderdomlighet och typografin löper amok. Foster och tumörer, fruktsamhet och bräcklighet, födelse och död hopfogas till ett förtätat montage med överrumplande växtkraft.”

Toposatopicus av Krister Gustavsson
”… nomineras för att den med ett språk som glöder och blöder ristar det mänskliga lidandet i huden. Kött och skrift smälter samman i ursinnigt drypande bilder av sjukdom och sår, våld och vård. Kroppen blir ett sargat och exploaterat landskap som bär hela världens smärta.”

Under tiden av Anna Hallberg
”… nomineras för att den oförtröttligt söker orden som fyller vardagen med innebörd. I ett sönderfallande språk med enastående precision får sorgearbetet elektrisk laddning. Lika oförsonligt som ömt betraktas livets vassa kanter och fångas alla nyanser av grått.”

Kälda av Birgitta Lillpers
”… nomineras för att den placerar stövlarna mitt i lyrikens källåder och livets flöde. Ur det handfasta arbetet med att tvätta en vattenkälla skopar poeten upp avskalad klarhet och skimrande mångtydighet. Med en sällsynt omsorg om orden vidgas omhändertagandet om det nära till en akut angelägen fråga om vår överlevnad.”

På kyrkogården i södra Lappland av Börje Lindström
”… nomineras för att den låter de dödas röster frammana levande minnen där det alldagliga är granne med det storslagna. Med enkelhet och exakthet, värme och medkänsla utmejslas varje enskilt livsöde i ett färgrikt porträtt av en hel trakt. Ur gravarna stiger en fullödig sång som räddar berättelser ur glömskan och ger de dödas erfarenheter plats i våra liv.”

Lyrikprisjuryn har i år bestått av följande poeter och litteraturkritiker: Per Engström, Ann Lingebrandt, Khashayar Naderehvandi, Niklas Söderberg samt Johan Jönson (pristagare 2020). Sammankallande: Lena Birgersdotter, Sveriges Radio.

Om Litteraturveckan i P1

Litteraturveckan i P1 är en hel vecka som manifesterar litteraturen, läsarna och läsandet. 2021 genomförs den för femte året i rad. Prisutdelningen av Sveriges Radios Romanpris, Lyrikpris och Novellpris äger rum fredag 23 april.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL