Dagbok för alla våra läsare (Julkalender 2020) – dag 6

Dagbok för alla våra läsare, kallar vi 2020 års julkalender. Bilder: iStock. Montage: Boktugg.

Vi avslutar veckan med en liten nyhet som kan stöpa om hela ljudboksbranschen. Söndagsjobb på redaktionen.

Söndagar är också lediga dagar på Boktuggs redaktion, nästan i alla fall. Jag brukar lägga upp TT:s texter och ibland någon notis eller nyhet som dyker upp när jag sitter och läser.

Idag blev jag påmind om en nyhet som vi glömt plocka upp i slutet av veckan. Kanske för att Google smög ut den tillsammans med flera andra Androidnyheter, och Android är inte lika hårdbevakat av svenska journalister som ofta befinner sig i iOS-bubblan.

Det blev också en påminnelse om hur länge Boktugg funnits och att vi ofta ligger i framkant. Det Google presenterade handlar om talsyntes på nästa nivå, att automatiskt kunna skapa inläsningar/uppläsningar av eböcker. Autogenererade ljudböcker. Det är över tre år sedan vi skrev om det, och nu är tekniken här på allvar.

Idag hade vi också ett gästblogginlägg, Söndagstuggare: Kristine Lorentzson om att ha en plan B. Vi har kommit igång lite mer regelbundet med dem igen. Har du en story eller ett ämne att ta upp som berör böcker så hör av dig. Varje söndag har vi plats för en gästbloggare.

Publicerade en TT-text som är en rewrite på The Guardian om hur Roald Dahls familj bett om ursäkt för det judehat som Roald ska ha gett uttryck för när han levde.

På söndagskvällen brukar jag även börja förbereda måndagens nyhetsbrev. Vissa veckor får jag flow och gör klart nästan hela, ibland får det vänta till måndag morgon. Deadlines kommer alltid fortare än man tänkt sig.

Idag såg jag klart Netflixserien Kärlek & Anarki. Totalt sett en helt okej serie, visst fanns det vissa detaljer som kändes lite ologiska och kanske inte helt realistiska. Men en rolig skildring av bokbranschen. Slutet kändes också som en tydlig öppning för en andra säsong.

”De borde göra film eller en tv-serie av den här boken”, skrev en vän efter att ha lyssnat på Familjen Juvelerkvist. Från ljudbok till film? Varför inte, men efter elva år som författare så vet jag hur mikroskopisk chansen är att få sin bok filmatiserad. Jag har ändå haft två olika uppe hos tv-kanaler och produktionsbolag. Vid ett tillfälle pitchade ett produktionsbolag InnebandyPiraterna till SVT Barn. Om jag minns rätt så var det runt trettio olika förslag, varav två eller tre från ”mitt” produktionsbolag och resten från andra producenter, som pitchade och SVT skulle välja ut ett eller två att gå vidare med.

Kommande vecka ska ägnas åt bokformgivning. Utöver alla Boktugg-relaterade projekt. Imorgon hoppas jag kunna summera en ny rekordvecka, sett till antalet unika besökare på sajten. Det ger oss energi att köra på fram till jul när vi väl ändå ska ta ledigt.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL