Anna-Lena Hernvall blir ny förlagschef på HarperCollins Nordic. Foto: Caroline Andersson.

Anna-Lena Hernvall blir ny förlagschef på HarperCollins Nordic

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Anna-Lena Hernvall blir ny förlagschef på HarperCollins. Hon lämnade nyligen jobbet som förlagschef på Ester Bonnier.

”Anna-Lena kommer att vara en viktig och betydande del i det fortsatta byggandet av HarperCollins Nordic både vad gäller den redaktionella utvecklingen och den fortsatta positioneringen av förlagshuset”, skriver förlaget i ett pressmeddelande.

– När vi nu står redo att ta nästa steg i vår expansion är jag både glad och stolt över att få välkomna Anna-Lena som förlagschef. Det ska bli oerhört roligt och spännande att driva förlagets utveckling tillsammans och jag är övertygad om att Anna-Lena med sin kompetens, erfarenhet och klokhet kommer att lyfta förlaget till nya höjder. Det är med stor förväntan jag ser fram emot 2021 och åren efter det, säger Anette Ekström, VD, i samma pressmeddelande.

– Det är en spännande tid att få komma in på förlaget. Utvecklingsresan är i full gång och HarperCollins Nordic har en unik möjlighet att flytta fram sina positioner på den snabbt föränderliga bokmarknaden. Jag ser fram emot att få leda det arbetet. För mig personligen blir det extra roligt att få lära känna de nordiska marknaderna betydligt djupare, liksom att få ingå i och ta del av kunskap och erfarenheter från HarperCollins internationella nätverk, säger Anna-Lena Hernvall.

Anna-Lena har erfarenhet av publicistiska frågor som förlagschef, operativ chef, chefredaktör, ansvarig utgivare och reporter. De senaste åren har hon arbetat inom Bonnierförlagen, och kommer närmast från tjänsten som förlagschef på Ester Bonnier. Hon efterträder Carina Nunstedt som sa upp sig för ett halvår sedan och lämnade i somras.

Anna-Lena Hernvall tillträder sin tjänst som förlagschef den 11 januari 2021.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar på Bokinfo, exempelvis novellsamlingen Vad vi pratar om när vi pratar om kärlek av Raymond Carver, barnböckerna Mormor till reapris av A.K Sydegård och Nytt liv av Christina Wahldén. Samt den givna favoriten för hästälskande i alla åldrar: Mulle Jubileumsutgåva 1972-2022 av Lena Furberg (läs gärna vår tidigare intervju med Lena Furberg och vad vi tidigare skrivit om Mulle-seriens 50-årsjubileum).

🎂 Födelsedagar: Kerstin Thorvall (1925-2010) var född den 12 augusti. Hon debuterade med tonårsboken Boken till dig (1959) och skrev därefter barn-, ungdoms- och vuxenböcker. Några av de mest uppmärksammade var Det mest förbjudna och När man skjuter arbetare (som belönades med Moa Martinson-priset).

🐘 Den 12 augusti firar man Internationella elefantdagen, Internationella ungdomsdagen och Vinylskivans dag. Vi kan konstatera att ljudböcker på vinylskiva inte är så vanligt idag – även om det var så det började. Den som vill lära mer om elefanter kan exempelvis läsa Elefanten av Jenni Desmond eller Mannen som talade med elefanter : ett liv i frihet på den afrikanska savannen av Lawrence Anthony.🧟 Trendgenrer. Vilka genrer blir hetast framöver? The Bookseller har frågat brittiska agenter och redaktörer som ser växande nya trender i form av ”stealth-help” (som hjälper folk att förbättra sina liv utan att vara självhjälpsböcker) och ”cli-fi” (= klimatfiktion som dock funnits i över tjugo år, Boktugg skrev om cli-fi för två år sedan och ordet kvalade till och med in på nyordslistan 2020). Även ”gothic fiction” och ”horror” (skräck och ruskiga övernaturliga romaner) verkar gå mot en ny storhetstid, som ett resultat av framgångarna för tv-serier som Stranger Things. Ska man tala genreöverskridande blir det en mix av historiska romaner och fantasy. Vad vore en trendspaning utan att nämna TikTok som möblerar om bokhandlarnas hyllor? Här är genren ”rom coms” (romantiska komedier) en vinnare.

🕴️ Nya ägare. Det digitala utbildningsförlaget Bonnier Education/Clio får ny ägare i form av Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed lämnar Bonniers ännu en gång läromedelssektorn.

📚 Ny bokhandel. Det samhällsengagerade och lokala synsättet fortsätter att vara i fokus när Linköpings bokhandel i morgon slår upp dörrarna. Bokcaféet i lokalen ska vara såväl en mötesplats som en samlingsplats för olika kulturella event, såväl litterära som andra.


Uppdateras under dagen …