Fem debutanter nominerade till Katapultpriset 2020

Författaren Kayo Mpoyi. Foto: Kajsa Göransson

Skönlitterära sektionen i Sveriges Författarförbund har nominerat fem författare till Katapultpriset. Priset delas ut till 2019 års bästa skönlitterära debut. 

”Årets böcker rör sig i gränslanden mellan arv, minne, identitet och historia. Bland årets nominerade hör vi kraftfulla, nya författarröster i genreöverskridande och poetiskt präglade verk”, skriver Sveriges Författarförbund i ett pressmeddelande.

De nominerade till Katapultpriset för bästa debut 2019 är:

Judith Kiros, O, Albert Bonniers Förlag
Maja Thrane, Anvisning att konservera naturalier, Bokförlaget Lejd
Felicia Mulinari, Det som inte kan utplånas, Albert Bonniers Förlag
Kayo Mpoyi, Mai betyder vatten, Norstedts Förlag
Daniel Yousefi, Den åttonde kontinenten, Albert Bonniers Förlag

På Littfest i Umeå den 13 mars klockan 19.00 på Bildmuséet, under den så kallade Katapultkvällen, kommer de nominerade att läsa ur sina böcker. Vinnaren offentliggörs dagen efter, den 14 mars klockan 09.30 i Idunsalen på Folkets Hus i Umeå.

O

O

Judith Kiros debut är en hybrid av poesi och essä som tar sin utgångspunkt i Shakespeares pjäs Othello. Othello hetsas till att döda sin vita hustru och blir därmed det publiken redan vet att han är: ett monster, den svarte mannen. Läsningar av pjäsen varvas med rytmisk dikt och längre prosapassager – alla delar förhåller sig till detta O, en både öppen och stängd form. Läs mer »

Anvisning att konservera naturalier

Anvisning att konservera naturalier

En val, en intendent, ett intaget hus. Vad i det levande förgås? När skall vetet sås? Vad göra när dödskallefjärilen skriker? Anvisning att konservera naturalier är en lekfull, prosalyrisk betraktelse över kärlekens och kunskapens gränser, om strategier för att handskas med förgänglighet och vacklande verklighet, fritt baserad på intendenten A W Malms liv och leverne. Läs mer »
Det som inte kan utplånas

Det som inte kan utplånas

”vi lovade varandra inte

ta makt

i dom vita rummen

sönderslita så som

vi sönderslits”

”Det som inte kan utplånas” är en diktsvit sprungen ur en kollektiv erfarenhet av rasism och våld. En stridsskrift där ilskan blandas med sorg, stoltheten med skam, där mödrarnas exil och ömhet omvandlas till barnens gemenskap och kamp.

Läs mer »
Mai betyder vatten

Mai betyder vatten

Det här är berättelsen om hur en flicka blir till.

Adi bor i ambassadens tjänstebostad på Upanga 81 i Dar es-Salaam. Hon har två systrar, den dansande Dina och den ständigt sjuka Mai som stirrar på henne med sina mörka ögon. Hon har en pappa som är skyldig döden ett liv och en mamma med mystiska linjer på kroppen. Läs mer »

Den åttonde kontinenten

Den åttonde kontinenten

Den åttonde kontinenten är en plats som inte finns, men där miljontals människor på flykt ändå befinner sig. Daniel Yousefis debut är en dokumentär-poetisk skildring av flyktingkrisen där avskalat poetiska bilder blandas med intervjuer, samtal och reportageliknande berättande från flyktingläger i södra Europa. Läs mer »

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL