ANNONS

Boktips till julklappar: Årets bästa böcker 2019

Julklappsböcker under granen kan passa alla. Arkivbild: Martina Holmberg / TT.

Förbluffande historieskrivningar, fascinerande människoöden och tankeväckande underhållning – en hård klapp under granen kan ge allt och lite till. Här är några av årets bästa julklappsböcker.

Böcker är tacksamma och populära julklappar. Här är några tips ur årets stora utgivning som TT valt ut, fördelade på några kategorier.

Bladvändare

Normala människor av Sally Rooney
Connell är snygg, intelligent och populär. Marianne står lägst i rang på skolan. När de inleder en relation håller Connell den hemlig för sina kompisar – Marianne har ingen vän att berätta om den för.

Men Connells och Mariannes kärleksförhållande är ingen vanlig från A till Ö-berättelse. Den irländska författaren Sally Rooney skildrar oerhört skickligt hur maktperspektivet skiftar under olika faser i de bådas liv. Precis som Rooneys förra roman ”Samtal med vänner” beskriver boken hur mänskliga relationer på ett förbluffande sätt pendlar mellan närhet och distans.

Hur ska det gå för Connell och Marianne? Det är omöjligt att sluta läsa förrän man har fått svaret.

Ett högre syfte av Malin Thunberg Schunke
Under en exklusiv svensexa på den Franska rivieran hamnar den svenske medborgaren Amir Yasin på en bar där det sker ett blodigt attentat. Hans svenska vänner hinner ut, men Yasin grips misstänkt för mord.

Malin Thunberg Schunke debuterar med en mardrömslik skildring av en man som försöker rentvå sig från skuld – medan han försöker överleva i Fleury-Mérogis, ett av Europas största och mest brutala fängelser. Boken utsågs till årets spänningsdebut 2019. En thriller som ställer intressanta frågor om rättssäkerhet i kriget mot terrorismen.

Fler tips:

Gileads döttrar

Gileads döttrar

Gileads döttrar av Margaret Atwood

Villa Havsbris

Villa Havsbris

Villa havsbris av Caroline Säfstrand

Revolutionerande historieskrivningar

Tyll

Tyll

Tyll av Daniel Kehlmann
När tyskösterrikaren Daniel Kehlmann skriver om 30-åriga kriget är den historiska kunskapen ett osynligt men likafullt bärande fundament.

Gustav II Adolf gör han till en illaluktande bifigur. Det mörka 1600-talet skildrar Kehlmann i stället utifrån gycklaren Tyll Ulenspiegel, en fräck och fri gatuartist som klär av makten och erbjuder hopp både till läsaren och till de fattiga över vars huvuden han dansar på lina. Det är också hos dem, och hos Tyll, som Daniel Kehlmann har sitt hjärta.

Jakobsböckerna eller den väldiga färden över sju gränser, fem språk, och tre stora religioner, de små ej att förglömma av Olga Tokarczuk
Nobelpristagaren Tokarczuks tusensidiga tegelsten är en omskrivning av den polska historien utifrån den historiske personen Jakob Frank, en karismatisk men också djupt problematisk judisk ledare.

På lätt och medryckande prosa skildrar Tokarczuk det polska 1700-talets korsbefruktning mellan olika världskulturer och religioner men också människolivets dråpligheter och konkreta detaljer som kunskapen om hur man tvättar bort mensfläckar.

Fler tips:

Minnen av minnet av Maria Stepanova

Pappaskildringar

Odenplan

Odenplan

Odenplan av Daniel Gustafsson
En pappa glömmer att ge sin son vantarna på morgonen. Hans färd till skolan börjar i en känsla av skuld, där ett helt faderskap står på spel. Och på den korta vägen till sonen vecklar mannens liv ut sig, medan han rör sig i det nyrika stadslandskapet kring Odenplan i Stockholm.

Hans existens balanserar på ett stup, han är utbränd, nyskild och smått alkoholiserad. Minnesepisoder från ett liv i Centraleuropa bryter fram och vidgar romanen, till en vacker och vindlande berättelse om det universum som en människa är.

Ålevangeliet av Patrik Svensson
Patrik Svensson tilldelades Augustpriset för ett slags litterär naturvetenskap med existentiella förtecken.

Men hans bok om den mystiska och utrotningshotade ålen är samtidigt en skildring av den fåordiga relationen som han hade med sin far, och om det fiske “med små gester” som de hade gemensamt. Patrik Svensson skrev boken tio år efter att fadern, asfaltsläggaren, dött i cancer. I “Ålevangeliet” återskapar han en del av deras värld och mörka augustinätters mystik.

Fler tips:

Sörjen som blev av Anna Takanen

Häpnadsväckande kvinnoöden

Allt jag fått lära mig av Tara Westover
Den här skildringen av en extraordinär klassresa har blivit en bästsäljare världen över. Tara Westover skriver om sin brutala uppväxt i en mormonfamilj i Idaho, där hon lever i skuggan av en despotisk pappa och en våldsam bror.

Hon tilläts varken komma i kontakt med utbildning eller medicinsk vård, men finner slutligen själv den mödosamma vägen till självständighet. Med modet att ompröva hela sin inlärda världsbild tar hon klivet in i böckernas värld. En lika hemsk som hoppfull berättelse om en människa som med bildningens hjälp förändrar sitt liv.

“Jag vill sätta världen i rörelse. En biografi över Selma Lagerlöf “ av Anna-Karin Palm.

Med ambitionen att försöka förstå Selma Lagerlöf inifrån – utan att bli varken privat eller kletig – har Anna-Karin Palm skrivit en fängslande biografi om Selma Lagerlöf, hennes författarskap och den tid hon levde i.

Palm skildrar en målmedveten författare som konsekvent sätter skrivandet i centrum för sitt liv. Lagerlöf lyckas både ta sig in på den manliga parnassen och samtidig bli älskad av det arbetande folket, av präster och gamla tanter. Enligt Palm därför att hon var trogen sin inre vision men också helt enkelt en lysande författare.

Fler tips:

Tre kvinnor

Tre kvinnor

Tre kvinnor av Lisa Taddeo

Berättelse om ett liv av Peter Handke

Allt jag inte kan säga av Emelie Pine

Lyriska betraktelser

Jag studerade en gång vid en underbar fakultet av Tua Forsström.
I år tar hon plats i Svenska Akademien. Den här samlingsboken är ett utmärkt sätt att lära känna lyrikern Tua Forsström. Den innehåller flera av hennes diktböcker, bland andra ”Snöleopard” och ”Parkerna”, i en enda vacker upplaga.

Hon skriver om vardagen i jordnära bilder, som plötsligt laddas med en innerlig högstämdhet. Det till synes enkla skimrar till, blir profetiskt, och aldrig banalt. Trösterikt och vackert, också för de inte så poesivana.

Den vita boken av Han Kang
Koreanskan har två ord för vit, ett för själva färgen och det andra, “hin” som också inbegriper känslor. I Hang Kangs bok är det vita “hin”.

Utifrån sådant som gardinspetsar, frost och gryningsljus väver hon till synes enkla betraktelser om liv och död i en bok som bottnar i familjens sorg över författarens syster, föräldrarnas förstfödda, som dog bara några timmar efter födseln.

“Dö inte, snälla, dö inte” låter Han Kang modern säga till sitt första spädbarn, en mening som kanske är den viktigaste i Han Kangs liv.

Fler tips:

Nattmusik för dagsländor av Eva-Stina Byggmästar

Det osynliga mostyckets bok av Göran Sonnevi

Guldkorn till barn och unga

Berör och förstör. Dikter för unga i urval av Athena Farrokhzad och Kristofer Folkhammar.
För 30 år sedan gav En bok för alla ut “Kärlek och uppror”, en antologi riktad till unga med verk av 210 poeter (som fortfarande finns i handeln). Uppföljaren “Berör och förstör” är en samtida uppdatering med dikter av 79 poeter och ges ut av Rabén & Sjögren. Urvalet är gjort av två poeter för vilka den första antologin blev livsavgörande. Själva har de valt dikter av Kristina Lugn och Tomas Tranströmer men också Johannes Anyuru och Gabriel Itkes-Sznap.

Äta gräs av Sami Said
Imani lever i en fattig eritreansk by, där man oftast lider av antingen torka eller översvämningar, och där det inte alltid finns mat. Men det finns gott om äventyr, bland läskiga getter, busiga grannflickor och lurendrejare till grannar. Sami Saids fabellika bilderbok, finurligt illustrerad av Sven Nordqvist, är flera saker i ett: äventyr, en initierad inblick i en annan värld – och en påminnelse om att vi har allt det vi kan behöva och lite till.

Folk – Främlingar och vänner– nån du kanske känner av Emma och Lisen Adbåge
Systrarna Adbåge har redan tidigare imponerat med sina rytmiska dikter för barn. Det här är ännu en samling full med sprittande språkglädje. Det är ömsom tokroligt, ömsom djupt allvarligt, och aldrig tillrättalagt. De diktar om kakor, kroppen, döden och vänskap, på ett sätt som kan vara tänkvärt för både stora och små.

Ögon- och öronöppnare

100 svenska dialekter av Fredrik Lindström
Visserligen finns det de som kritiserar honom för översättningen av värmländskans ”feschli” men Fredrik Lindströms dialektbok är ändå unik. Här träder han fram både som språkhistoriker och underhållare. Förutom texter om de olika dialekterna är boken utrustad med en batteridriven ljuddel för den som vill höra historier på exempelvis älvdalsmål eller pitemål.

Fler tips:

Det omätbaras renässans : En uppgörelse med pedanternas världsherravälde

Det omätbaras renässans : En uppgörelse med pedanternas världsherravälde

  • Förlag: Volante
  • Utgiven: 2018-08-15

"Ibland läser man saker som får ens hjärna att utvidgas i realtid. Förlåt. Nu använde jag metaforer från det strikt fysiska som om den världen var den enda verkliga och är det något som Jonna Bornemark kritiserar i 'Det omätbaras renässans' så är det samtidens fokus på naturvetenskap och det mätbara som den enda vägen till sanning. Läs mer »

Så jävla trött

Så jävla trött

En banbrytande djupdykning i feminismens mest aktuella ämne.

Efter att den amerikanska journalisten Gemma Hartley skrev en artikel med rubriken Women arent nags were just fed up i Harpers Bazaar 2017, som fick över en miljon delningar, bestämde hon sig för att gå vidare med ämnet och på djupet ringa in fenomenet känslomässigt arbete. Läs mer »

Text: Elin Swedenmark/TT, Erika Josefsson/TT, Sara Ullberg/TT

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Stäng meny