Dagens boktips med mera – 28 oktober 2019

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Kända författarpar finns det inte väldigt gott om. Först och främst tänker nog många på Scott och Zelda Fitzgerald. Men ett annat välkänt par är Sylvia Plath och Ted Hughes.

Ted Hughes var speciell han också, men han hade inte riktigt lika svårt med livet som sin fru, Sylvia Plath. Han dog på dagens datum, 1999.

Ett författarpar som det pratats mycket om – i femtio år

Gårdagen handlade ju om Sylvia Plath, eftersom hon föddes på det datumet. Och det blir lite av henne idag också. På dagens datum dog nämligen hennes man, Ted Hughes, år 1999. Mer än trettio år efter sin hustru (om än de precis separerat när hon dog 1963).

Ted slog igenom i slutet av 1950-talet. Han mötte Sylvia Plath på skolan, i Cambridge, 1956 precis innan det stora genombrottet. De fick en son och en dotter tillsammans. Just relationen mellan makarna har faktiskt fascinerat kritiker i nästan lika stor utsträckning som Scott och Zelda Fitzgerald.

Hughes första diktsamling hette Hawk in the rain och gav honom som sagt omedelbar framgång hos kritikerna. En av dem sa att hans diktning innehöll ett nytt djup, som man sällan sett inom poesin. Han var som barn särskilt intresserad av djurbilder, och hur dessa skulle representera andra dimensioner i vår verklighet. Ur Wind:

This house has been far out at sea all night,
The woods crashing through darkness, the booming hills,
Winds stampeding the fields under the window
Floundering black astride and blinding wet 

Till day rose; then under an orange sky
The hills had new places, and wind wielded
Blade-light, luminous black and emerald,
Flexing like the lens of a mad eye. 

Nya böcker som släpps idag

Idag släpps det 162 böcker på svenska, några av dem är …

När larmet går är det dags att vakna : Till Sveriges försvar

När larmet går är det dags att vakna : Till Sveriges försvar

När larmet går är det dags att vakna är en påminnelse om att det finns värden som är värda att försvara och om vad som har gått förlorat i Sverige.
Boken samlar ett urval av ledare, nyhetstexter och intervjuer som Ruben Agnarsson i egenskap av redaktör och journalist har publicerat under åren från 2001 till 2019. Läs mer »
Historier från Hälsingland. Andra boken

Historier från Hälsingland. Andra boken

Viktor Hansson, radiojournalist, och Robert Fors, historiker och projektansvarig på Loos Koboltgruva, har sedan våren 2017 tillsammans gjort podcasten Historier från Hälsingland. Läs mer »
Änglaleken

Änglaleken

HON KRÄLAR RUNT I BLODET. Mannen har inget ansikte längre, ändå vet hon vem han är och det är inte första gången hon ser döden på nära håll ...

Vintern har bäddat ner Örbyhus i en låda med iskall bomull. Bygden behöver läka. Lo Karlberg med. Hon har börjat måla igen och mammakänslorna flödar, men lugnet blir inte långvarigt. Läs mer »

Astronomisk kalender 2020 : vad du kan se på himlen under året

Astronomisk kalender 2020 : vad du kan se på himlen under året

Astronomisk kalender 2020 vänder sig till alla som skulle vilja veta mer om stjärnhimlen och vad som händer där, vecka för vecka under hela året. Samtidigt är den en fullständig almanacka med veckonummer, namnsdagar och helgdagar.

Om du bara vet när och åt vilket håll du ska titta är det lätt att få syn på Venus, Mars och flera av de andra planeterna. Läs mer »

Älskade entreprenör

Älskade entreprenör

Vad får en doktor i kemi att säga upp sig för att brygga öl på heltid? Hur driver man en framgångsrik frisörsalong som ensamstående mamma? Går det att försörja sig som cirkusartist? Möt tretton hängivna och driftiga entreprenörer. Följ dem under hela resan mot drömmen om ett eget företag. Läs mer »

Att sticka för livet : ett hantverk för ro och revolution

Att sticka för livet : ett hantverk för ro och revolution

  • Förlag: Mondial
  • Utgiven: 2019-11-06

Vi har aldrig tidigare varit så tätt sammanknutna och så isolerade på en och samma gång. Vi är i ett desperat behov av både strategier och resurser för att åter få samhället i balans. Läs mer »

Meteorologen som inte hade hjärta att säga att det skulle bli dåligt väder

Meteorologen som inte hade hjärta att säga att det skulle bli dåligt väder

– Det ska bli fint, sa Per Erik och klarade strupen. Värmeböljan ser ut att hålla i sig. I "Meteorologen som inte hade hjärta att säga att det skulle bli dåligt" väder ljuger Per Erik Samuelsson för tevetittarna. Han tycker att det får vara nog. Det har varit en jävla sommar. Vi möter Balladen som försöker dokumentera något hemskt. Läs mer »
Wild swimming : bada för livet

Wild swimming : bada för livet

Vad är det egentligen som lockar med kalla utomhusbad? Kan det vara möjligheten att landa och få en stund att möta sig själv? Att känna sig modig, fri och stark? Att bli nästan rusig av energin och endorfinpåslaget? Oavsett vilket vittnar flera röster i boken Wild Swimming - bada för livet om både fysiska och psykiska hälsovinster. Läs mer »

Den svarte vikingen

Den svarte vikingen

Berättelsen tar sin början i Rogaland år 846 efter Kristus. Då föds en mycket speciell konungason.

Vi vet att hans mor var från Sibirien, därifrån fick han sin mörka hy och sina asiatiska drag. Han skulle bli Den svarte vikingen , den mäktigaste nybyggaren på Island. Läs mer »

Denna dag i Boktuggs historia – 28 oktober

2018 var rubriken Läslovet blir allt mer etablerat – över 300 aktiviteter runtom i landet och Söndagstuggare: Kerstin Önnebo om författare som kollegor.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

info@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Ny poesi utforskar mäns våld mot kvinnor

Diktsamlingen Hennes uppgång och fall beskriver en kärleksrelation som inleds med intensiv förälskelse men sedan övergår i våld. Det är Marie Strömbergs debut som författare men flera av dikterna skrev hon redan för 20 år sedan.

– De är inspirerade från samtal jag hade med kvinnor när jag jobbade natt inom psykiatrin. Många hade blivit utsatta för övergrepp och jag började skriva dikter för att bearbeta det jag fick höra. Det kändes viktigt att skriva ner deras berättelser för att dokumentera dem, säger Marie Strömberg.

Några av dikterna handlar om henne själv, men även majoriteten av dem som inte gör det är skrivna i jag-form. Ett stilistiskt grepp för att komma närmare läsaren.

– Jag tycker att det blir starkare i jag-form, men ville också skriva genom betraktarens ögon, säger hon.

Att det blev just poesi beror på att hon tycker om att utforska språket och leka med ord.

– I en dikt måste man väga varje ord och om man byter ut ett ord kan texten få en helt annan betydelse. Jag gillar att man kan uttrycka så mycket med några få rader, säger hon.

Text: Evelina Hertz

(...) Läs hela artikeln »