ANNONS

Dagens boktips med mera – 8 oktober 2019

Patrick Modiano har fått en mängd litterära priser och hans stil är hans helt egna, drömsk och stilistiskt fulländad. På dagens datum 2014 fick han Nobelpriset.

Vad krävs för att man ska få de stora priserna i litteratur? Kanske blir man klokare om man studerar mästarna – och varför då inte börja med dessa två …

Två Nobelpristagare på samma dag – men helt olika

Dagens datum har ett par riktigt fina litterära höjdpunkter över sig. Eller vad sägs om att det var just den 8 oktober 2004 som Elfriede Jelinek fick sitt Nobelpris i litteratur, något som också Patrick Modiano fick samma datum tio år senare. Då hade Modiano redan fått Grand prix du roman de l’Académie française 1972 och Goncourtpriset 1978.

I motiveringen till Nobelpriset skrevs det bland annat att han fick det ”för den minneskonst varmed han frammanat de ogripbaraste levnadsöden och avtäckt ockupationsårens livsvärld”.

Debuten kom 1968 och balanserar som många av hans verk på det en människa minns, eller det hon inte minns, och kring hur hon minns det. Sorger, skuld och skam har en roll, och ibland är böckerna skrivna med stråk av självbiografi. Linjer korsar över från en bok till en annan och karaktärerna kan återkomma, i flera av dem.

Förslag på titlar: De dunkla butikernas gata, Villa Triste, De yttre boulevarderna, Nätternas gräs och På den förlorade ungdomens café.

Tidsmässigt rör sig romanerna ofta runt den tyska ockupationen av Frankrike. Kuriosa: på 1960-talet skrev han flera kända sångtexter till sångerskan Francoise Hardy.

Nya böcker som släpps idag

Idag släpps det runt 30 titlar på svenska. Men över 100 stycken på engelska, i Sverige.

Tyll

Tyll

Snöbollen

Snöbollen

8

8

Denna dag i Boktuggs historia – 7 oktober

2018 var senaste nyheterna att Joakim Palmkvist gick rakt in på Amazon Kindles bästsäljarlista och Kimi Räikkönen-biografi sålde 100 000 ex på en månad.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

info@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL