Årets bok 2019: Silvervägen av Stina Jackson

Stina Jackson vinner Årets bok 2019 för debutromanen Silvervägen. Foto: Francis Löfvenholm

Debutanten Stina Jackson vinner Årets bok med romanen Silvervägen (Albert Bonniers förlag). Vinnaren har som vanligt röstats fram av läsarna.

– Att vinna Året Bok känns otroligt roligt och ärofyllt, speciellt med tanke på alla fantastiska böcker som nominerats i år. Min enda förhoppning när Silvervägen gavs ut var att den skulle hitta sina läsare, och det har den ju lyckligtvis gjort. Just vetskapen om att det är folkets pris, att det är läsarna som har röstat, känns oerhört fint och hedrande, och jag är innerligt tacksam gentemot min förläggare, min redaktör och alla på förlaget som trott på boken från allra första stund. Det har betytt allt, säger Stina Jackson.

Det är inte första gången Stina Jackson vinner pris för sin debutbok, hösten 2018 utsågs Silvervägen till årets bästa kriminalroman av Svenska deckarakademin och i augusti 2019 tilldelades Jackson även priset Glasnyckeln för årets bästa skandinaviska kriminalroman.

Silvervägen är en fantastisk roman och trots hård konkurrens från de andra nominerade böckerna så förstår jag att läsarna röstat fram just den som vinnare av Årets Bok 2019. Det är också roligt att för fjärde året i rad se ett ökat engagemang för priset, både hos läsare, förlag och författare. Under hela röstningsperioden är det många läsare som jobbat hårt med att både rösta själva och att tipsa andra om att rösta. Vi börjar få några verkligt starka ambassadörer för priset nu, säger Petra Nuhma, Marketing & PR Specialist på Bonniers Bokklubbar.

Priset Årets bok delades ut på Bokmässan i Göteborg. Förutom Silvervägen prisades också böckerna Det som göms i snö av Carin Gerhardsen (Bookmark förlag) och Till minne av en villkorslös kärlek av Jonas Gardell (Norstedts).

Tidigare vinnare:

2018: 1793 av Niklas Natt och Dag
2017: Glöm mig av Alex Schulman
2016: Det är något som inte stämmer av Martina Haag

Så utses Årets Bok:

Bonniers Bokklubbars litteraturredaktörer nominerar tolv böcker efter flera kriterier: Boken ska innehålla en väl berättad historia sett till handling, karaktärer och miljö. Den ska vara utgiven på svenska i Sverige under 1 maj 2018–30 april 2019, tilltala en bred läsekrets samt ha en hög språklig kvalitet.

Under våren och sommaren har det varit fritt fram att rösta på sin favorit av de nominerade böckerna på åretsbok.se. Författaren till Årets Bok belönas med 30 000 kronor och både författare och förlag tilldelas en statyett formgiven av Torstensson Art & Design.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,