ANNONS

Årets bok 2019: Silvervägen av Stina Jackson

Stina Jackson vinner Årets bok 2019 för debutromanen Silvervägen. Foto: Francis Löfvenholm

Debutanten Stina Jackson vinner Årets bok med romanen Silvervägen (Albert Bonniers förlag). Vinnaren har som vanligt röstats fram av läsarna.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg med ett litet bidrag på 25 kr eller ett större på 500 kr – alternativt valfritt belopp. Vi tar även Swish. Du kan också prenumerera på Insider Basic från 29,16 kr/mån.

– Att vinna Året Bok känns otroligt roligt och ärofyllt, speciellt med tanke på alla fantastiska böcker som nominerats i år. Min enda förhoppning när Silvervägen gavs ut var att den skulle hitta sina läsare, och det har den ju lyckligtvis gjort. Just vetskapen om att det är folkets pris, att det är läsarna som har röstat, känns oerhört fint och hedrande, och jag är innerligt tacksam gentemot min förläggare, min redaktör och alla på förlaget som trott på boken från allra första stund. Det har betytt allt, säger Stina Jackson.

Det är inte första gången Stina Jackson vinner pris för sin debutbok, hösten 2018 utsågs Silvervägen till årets bästa kriminalroman av Svenska deckarakademin och i augusti 2019 tilldelades Jackson även priset Glasnyckeln för årets bästa skandinaviska kriminalroman.

ANNONS

Silvervägen är en fantastisk roman och trots hård konkurrens från de andra nominerade böckerna så förstår jag att läsarna röstat fram just den som vinnare av Årets Bok 2019. Det är också roligt att för fjärde året i rad se ett ökat engagemang för priset, både hos läsare, förlag och författare. Under hela röstningsperioden är det många läsare som jobbat hårt med att både rösta själva och att tipsa andra om att rösta. Vi börjar få några verkligt starka ambassadörer för priset nu, säger Petra Nuhma, Marketing & PR Specialist på Bonniers Bokklubbar.

Priset Årets bok delades ut på Bokmässan i Göteborg. Förutom Silvervägen prisades också böckerna Det som göms i snö av Carin Gerhardsen (Bookmark förlag) och Till minne av en villkorslös kärlek av Jonas Gardell (Norstedts).

Tidigare vinnare:

2018: 1793 av Niklas Natt och Dag
2017: Glöm mig av Alex Schulman
2016: Det är något som inte stämmer av Martina Haag

Så utses Årets Bok:

Bonniers Bokklubbars litteraturredaktörer nominerar tolv böcker efter flera kriterier: Boken ska innehålla en väl berättad historia sett till handling, karaktärer och miljö. Den ska vara utgiven på svenska i Sverige under 1 maj 2018–30 april 2019, tilltala en bred läsekrets samt ha en hög språklig kvalitet.

Under våren och sommaren har det varit fritt fram att rösta på sin favorit av de nominerade böckerna på åretsbok.se. Författaren till Årets Bok belönas med 30 000 kronor och både författare och förlag tilldelas en statyett formgiven av Torstensson Art & Design.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6600 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL