ANNONS

Dagens boktips med mera – 23 september 2019

En författare med många klassiker på sitt bräde är så klart Leo Tolstoj, som gifte sig i dag 1862. Men det är också Jaroslav Seiferts födelsedag.

Leo (Lev) Tolstoj visste vad han ville, och på dagens datum gifte han sig.

Tunga författarna med många år på nacken

De odödliga författarna, finns de? Jodå. Och ett namn på den listan måste Leo Tolstoj vara, trots att det idag är nästan två hundra år sedan han föddes. Hans märke på datumet 23 september består av ett giftermål med Sofia Andrejevna Behrs 1862, som han fick hela tretton barn med. Fem av dem dog redan som små. På bröllopsnatten gav han henne en något märklig gåva, nämligen sina gamla dagböcker, där han beskrivit mycket av sitt tidigare rätt utsvävande sexliv. Äktenskapet var lyckligt i många år, men i och med att Tolstojs åsikter blev mer och mer extrema föll det sedan sakta sönder.

Tolstoj var officer och slogs i Krimkriget på 1850-talet, vilket han också skrev om senare. Bland de kändaste böckerna finns så klart Anna Karenina, Kosackerna och Krig och fred I – IV.

På dagens datum 23 september hittar vi också Jaroslav Seiferts födelsedag. Han var en tjeckisk poet, som på ett konstfullt sätt kombinerade de gamla versmåtten med ett nytt, mer modernt angreppssätt. Han fick Nobelpriset i litteratur 1984.

Ur hans Fragment of a letter

All night rain lashed the windows. 
I couldn’t go to sleep. 
So I switched on the light 
and wrote a letter.

If love could fly, 
as of course it can’t,
and didn’t so often stay close to the ground,
it would be delightful to be enveloped
in its breeze.

Nya böcker som släpps idag

Idag runt femtio böcker, och Bokmässan närmar sig med stormsteg. Nu bara några enstaka dagar kvar. Bland dagens böcker också en engelsk bok, för att vi gillade den. Ser du?

Råttkungen

Råttkungen

Denna dag i Boktuggs historia – 23 september

2017 gästades vi av Söndagstuggare: Ewa Åkerlind om varför man startar förlag.

2016 hittar vi artikeln Utställare spår fler besökare på Bokmässan än föregående år.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL