ANNONS

Dagens boktips med mera – 22 september 2019

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Romantik i vardagen börjar kanske med en bok? En av de första författarna som skrev romance var Rosamunde Pilcher, född 1924 den 22 september.

Genren romance har fått ett uppsving, kanske inte så konstigt när det kommer ut så många bra böcker. Idag kort om detta, och en av föregångarna.

Författare med en romantisk ådra

Den här dagen föddes Rosamunde Pilcher 1924, en brittisk författare som skrev både inom genren romance och bredare romaner. Hon debuterade 1949 och gick i pension först 51 år senare, år 2000. Det sägs att hennes böcker sålt i 60 miljoner exemplar, i eget namn och under det tagna namnet Jane Fraser, som hon använde tidigt i karriären. Bland böckerna märks Att åter mötas, Det blå sovrummet, Huset vid havet, Vildhonung och Sommarens röster.

Kuriosa: hon var i flottan åren 1943-1946, och även hennes son Robin Pilcher är författare.

Genren romance som hon verkade inom är stor i Sverige, och ett par exempel på böcker är Bara lite till av Simona Ahrnstedt, Blå, blå höstvågor av Christoffer Holst, Gloria av Åsa Hellberg, Villa Havsbris av Caroline Säfstrand, som också skrivit Om du bara visste och Hemligheternas skafferi.

Nya böcker som släpps idag

Ojdå, en söndag strax före Bokmässan ges det ut … en enda bok. Grattis till den. Det är dessutom en pocket-återutgivning, av fina Vad hände med barnen av Eva. F. Dahlgren.

Denna dag i Boktuggs historia – 22 september

2017 skrev vi om att Författaren Daniel Åberg tar hjälp av läsarna för slutscen och Scholastic tappade stor del av försäljningen utan Harry Potter, samt JRR Tolkiens The Hobbit firar 80 år.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Mor och dotter Holtti skrev en gemensam roman under coronakarantänen

Margareta Holtti och Lisa Holtti Claesson var båda isolerade under den värsta coronakrisen. Tillsammans började de fantisera ihop ett äventyr och lät pandemin sätta ramar för berättelsen.

Sommaren 2020 gick i coronapandemins tecken, och i likhet med många andra kunde Margareta och hennes man på grund av restriktionerna inte åka till sin sommarstuga på Åland.

– Jag kopplade på humorn för att få lite distans till det trista läget och skrev till mina barn att jag googlat på ”människosmugglare” men inte hittat några aktuella erbjudanden. Kanske någon av dem kunde hitta en lösning. Lisa tog sig för att med några dagars mellanrum skicka vykort till oss med det ena galna smugglingserbjudandet efter det andra. Jag hakade på och skrev till henne att vi inlett en mejlkonversation med två tanter som erbjudit oss skjuts på moped, berättar Margareta.

Mor och dotter började mejla texter till varandra som tog avstamp i den galna berättelsen om två pensionärer som försökte ta sig till sommarhuset med alla möjliga medel. Snart insåg de att de hade början till en bok.

– Triggade av varandra spottade vi ur oss det ena kapitlet efter det andra i ett rasande tempo. Vi skrev intensivt i fyra veckor. Det sjöd av idéer och formuleringar och blev en hel del skrivet även nattetid. Det växte fram organiskt för att vi kom in i ett gemensamt flow, säger Margareta.

(...) Läs hela artikeln »