Dagens boktips med mera – 22 september 2019

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Romantik i vardagen börjar kanske med en bok? En av de första författarna som skrev romance var Rosamunde Pilcher, född 1924 den 22 september.

Genren romance har fått ett uppsving, kanske inte så konstigt när det kommer ut så många bra böcker. Idag kort om detta, och en av föregångarna.

Författare med en romantisk ådra

Den här dagen föddes Rosamunde Pilcher 1924, en brittisk författare som skrev både inom genren romance och bredare romaner. Hon debuterade 1949 och gick i pension först 51 år senare, år 2000. Det sägs att hennes böcker sålt i 60 miljoner exemplar, i eget namn och under det tagna namnet Jane Fraser, som hon använde tidigt i karriären. Bland böckerna märks Att åter mötas, Det blå sovrummet, Huset vid havet, Vildhonung och Sommarens röster.

Kuriosa: hon var i flottan åren 1943-1946, och även hennes son Robin Pilcher är författare.

Genren romance som hon verkade inom är stor i Sverige, och ett par exempel på böcker är Bara lite till av Simona Ahrnstedt, Blå, blå höstvågor av Christoffer Holst, Gloria av Åsa Hellberg, Villa Havsbris av Caroline Säfstrand, som också skrivit Om du bara visste och Hemligheternas skafferi.

Nya böcker som släpps idag

Ojdå, en söndag strax före Bokmässan ges det ut … en enda bok. Grattis till den. Det är dessutom en pocket-återutgivning, av fina Vad hände med barnen av Eva. F. Dahlgren.

Denna dag i Boktuggs historia – 22 september

2017 skrev vi om att Författaren Daniel Åberg tar hjälp av läsarna för slutscen och Scholastic tappade stor del av försäljningen utan Harry Potter, samt JRR Tolkiens The Hobbit firar 80 år.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.