Dagens boktips med mera – 22 september 2019

Romantik i vardagen börjar kanske med en bok? En av de första författarna som skrev romance var Rosamunde Pilcher, född 1924 den 22 september.

Genren romance har fått ett uppsving, kanske inte så konstigt när det kommer ut så många bra böcker. Idag kort om detta, och en av föregångarna.

Författare med en romantisk ådra

Den här dagen föddes Rosamunde Pilcher 1924, en brittisk författare som skrev både inom genren romance och bredare romaner. Hon debuterade 1949 och gick i pension först 51 år senare, år 2000. Det sägs att hennes böcker sålt i 60 miljoner exemplar, i eget namn och under det tagna namnet Jane Fraser, som hon använde tidigt i karriären. Bland böckerna märks Att åter mötas, Det blå sovrummet, Huset vid havet, Vildhonung och Sommarens röster.

Kuriosa: hon var i flottan åren 1943-1946, och även hennes son Robin Pilcher är författare.

Genren romance som hon verkade inom är stor i Sverige, och ett par exempel på böcker är Bara lite till av Simona Ahrnstedt, Blå, blå höstvågor av Christoffer Holst, Gloria av Åsa Hellberg, Villa Havsbris av Caroline Säfstrand, som också skrivit Om du bara visste och Hemligheternas skafferi.

Nya böcker som släpps idag

Ojdå, en söndag strax före Bokmässan ges det ut … en enda bok. Grattis till den. Det är dessutom en pocket-återutgivning, av fina Vad hände med barnen av Eva. F. Dahlgren.

Denna dag i Boktuggs historia – 22 september

2017 skrev vi om att Författaren Daniel Åberg tar hjälp av läsarna för slutscen och Scholastic tappade stor del av försäljningen utan Harry Potter, samt JRR Tolkiens The Hobbit firar 80 år.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Gnistrande intelligent om kärlek och vänskap

Irländska Caroline O’Donoghue har jämförts med Sally Rooney och driver prisbelönta podden Sentimental Garbage. Hon skrev Kapitlet Rachel för att muntra upp sig själv under pandemin. Resultatet blev en roman som tagit henne en bra bit på vägen mot litterär stjärnstatus.

Tre familjers vardagsliv och reflektioner på ett krig i Europa.

Boken ”Utan ord ingen mening” skildrar tre familjers vardagsliv och deras reflektioner på det nya världsläget. Deras frustation riktar sig mot Putin, hur han från ett rikt och i stort sätt relativt gott förhållande med västvärlden raserar Rysslands kommunikation med Europa och USA genom sitt anfallskrig mot Ukraina.

Carina Österholm släpper uppföljare till Identiteten

I den spännande romanen Gropen, en fristående uppföljare till Identiteten, återvänder vi till poliskommissarie Lars Jeppson och hans kollegor vid Göteborgspolisen. De konfronteras med en mörk härva av människohandel och mord,