Dagens boktips med mera – 21 augusti 2019

Författaren Megan Abbott fyller år idag den 21 augusti. Dessutom släpps bland annat dessa tre böcker. Bakgrundsbild: iStock.

Redan för fem år sedan skrev vi om en maktkamp mellan återförsäljare av digitala böcker. Vi hittar två amerikanska författare som fyller år och bläddrar igenom dagens titellista.

Inga svenska författare fyller år idag – eller har vi missat dem? Däremot hittade vi flera böcker på svenska även denna dag.

Födelsedagar – författare födda 21 augusti

Inte så många födelsedagsbarn idag, men den amerikanska litteraturforskaren och författaren Megan Abbott är född den 21 augusti 1971 i Detroit. Hon har gett ut ett flertal kriminalromaner. Själv beskriver hon sitt sätt att skriva och sin genre som ”female noir”. Abbott har flera gånger varit nominerad till och har även vunnit Edgarpriset. Senaste boken av henne som är utgiven på svenska är Om du vågar (Bokfabriken 2015).

Robert Stone (1937-2015) föddes också denna dag. Han debuterade 1967 med Hall of Mirrors. Till svenska har två av hans verk översatts: Flagga för soluppgången (sv. 1983) och Vrakudden (sv. 1993).

Dagens boksläpp – 21 augusti

Idag släpps ett 20-tal titlar om man räknar bort olika format av samma bok. Vi har ändå fått göra ett urval och det blir en mix av barn- och ungdomsböcker, romaner och ett par fackböcker.

Fågeln

Fågeln

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

Rubriker från Boktugg idag för X år sedan

Minns du vad vi skrev om för ett år sedan? Jo, den 21 augusti 2018 hittar vi rubrikerna Avtal med Simon & Schuster ger BookBeat 4000 nya engelska titlar och Nextory hade lägst förlust av streamingtjänsterna 2017 samt Navid Modiri flyttar in hos Roos & Tegnér.

Även för två år sedan var streamingtjänster på agendan: Nextory lanserar familjeabonnemang med individuella profiler medan det för tre år sedan meddelades att Höstlovet blir läslovet som en del i Regeringens satsning på läsfrämjande.

Faktum är att redan för fem år sedan skrev vi om digital maktkamp: Hårdsatsning i duellen Storytel vs Readly.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Är du författare eller jobbar i branschen? Då ska du prenumerera på Analysbrevet.
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,