fbpx

Rekord i internationella gäster på Bokmässan 2019

Oskar Ekström, programchef, och Frida Edman, mässansvarig Bokmässan.

325 seminarier, rekordmånga internationella gäster och digitala biljetter är några av nyheterna inför Bokmässan 2019. Hela seminarieprogrammet är nu släppt.

Bokmässan presenterade idag årets seminarieprogram på Östasiatiska museet i Stockholm, det första programmet under nya programchefen Oskar Ekström.

– Framgången för Bokmässan har alltid varit att skapa unika möten, inte minst mellan svenska och internationella författare. I samarbete med förlag och andra partners kan vi fördjupa och bredda vår gemensamma dialog om samtiden. Det är en fantastisk möjlighet, och i år har vi tagit vara på den mer än någonsin, säger Oskar Ekström i ett pressmeddelande.

ANNONS

Bokmässan 2019 kommer att arrangera 325 seminarier med 778 medverkande. Över 120 internationella gäster medverkar, vilket är fler än någonsin tidigare i mässans historia. Några av de internationella namnen är Anne Holt, Don Winslow, Erlend Loe, Ingrid Betancourt, Max Porter, Kjell Westö, Maggie O’Farrell, Samar Yazbek, Suzanne Brögger och Vigdis Hjorth.

– Vi som jobbar med Bokmässan har en passion för läsning och litteratur. Vi tror att ord gör skillnad. Det var därför Bokmässan startades, och därför kan vi stolt presentera ett kraftfullt program för den 35:e Bokmässan i ordningen, säger Frida Edman, mässansvarig.

Bokmässan inför också vad de kallar för tematiska rum (Rum för historia, ideologi, populärvetenskap, bibliotek och mediefrågor samt Litterär salong) där ungefär hälften av seminarierna är placerade.

ANNONS

Poesin får större utrymme och gästande poeter är bland annat Vic Vem, Judith Kiros, UKON, Hanna Rajs Lara, Petra Mölstad och Lyra Koli.

Temaland för 2019 års mässa är Sydkorea, vilket uppmärksammas genom ett tjugotal koreanska författare, forskare, skolspecialister och kockar. Däribland märks Han Kang, som bland annat möter författarkollegan Eun-Young Jin och svenska Athena Farrokhzad i ett samtal om vad ett historiskt trauma kan betyda för ett lands befolkning. Professor Okhwa Lee, en av de främsta skolexperterna i Sydkorea, beskriver förutsättningarna för den bästa skolan.

Det andra temat är jämställdhet och där medverkar bland andra Caitlin Moran, som samtalar med Clara Henry om sin dråpliga och hjärtevärmande roman Konsten att bli känd, en skarp kritik av patriarkatet i allmänhet och musikbranschen i synnerhet. Calle Brunell (Man. I ljuset av #metoo), Musse Hasselvall (Sorgen) och Atilla Yoldas (Mansboken) är alla aktuella med böcker som på olika sätt behandlar manlighet. Helen Pankhurst, barnbarnsbarn till suffragetterna reflekterar över vad vi kan lära av suffragetternas kamp för rösträtt i Storbritannien.

Medievetenhet är årets tredje tema. Bland annat kommer elever från Strömstad och Göteborg att samtala med journalisterna Lotta Bergseth och Jenny Sköld, läraren Charlotta Granath och Thomas Nygren, lektor i didaktik om publicistisk kompetens som motgift. Och i seminariet Kraftsamling för MIK mobiliseras frågan om medie- och informationskunnighet av regeringens särskilde utredare Carl Heath, Anette Novak, generaldirektör Statens medieråd, och Amanda Lind, kultur- och demokratiminister. 

Andra nyheter på Bokmässan 2019:

  • En helt ny scen: Feelgoodscenen, med svenska och internationella feelgoodförfattare.
  • Medievetenhetstemat får ett särskilt område: Mötesplats Medievetenhet.
  • Ett bootcamp i e-sport och digitala spel som fokuserar på digital kultur och spelberättande.
  • Koreansk mat i utvalda restauranger på mässan.
  • Ett Guldkort, som ger 4-dagars seminariebesökarna tillgång till lounge, förmåner och erbjudanden.
  • Digitala biljetter.

Hela seminarieprogrammet finns att läsa på Bokmässans hemsida. Bokmässan äger rum på Svenska Mässan i Göteborg, 26–29 september 2019.❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny