Boktips: Bästa deckarna för vår och sommar 2019

Sommarläsning: Finns det något bättre? Här är tio bra tips på aktuella deckare 2019.

Sommaren står och väger, snart är den här. Bli inte sittande utan riktigt bra läsning när solen väl dyker upp – här är våra tio bästa tips för sommaren 2019. 

Ja, vad passar väl bättre att läsa i skuggan än en riktigt spännande bok? Nu när det börjar närma sig sommaren, tänkte vi att det kunde passa med aktuella boktips.

Det svenska deckarundret levererar och du kan välja och vraka. Men för att göra det lite enklare får du här en lista på tio böcker som du kan utgå ifrån. Något för både nya deckarfantaster och mer rutinerade läsare. Vi har valt noga, så ta dig tid.

Och se till att bunkra upp med minst en tre, fyra deckare – att läsa om sommaren är något av det finaste som finns.

Boktips: Bästa deckarna för vår och sommar 2019

Se mig falla av Mons Kallentoft

”Se mig falla” är berättelsen om en fars desperata sökande efter sin älskade dotter. En tät och febrig skildring av det mörker som döljer sig under semesterparadisets glittrande yta. Tre år har gått sedan Tim Blancks sextonåriga dotter försvann under en resa till Mallorca. Han har lovat henne att aldrig sluta leta, ett löfte som slitit sönder hans äktenskap och fått honom att bosätta sig i Palma, där han försörjer sig som privatdetektiv. När han får i uppdrag att utreda en misstänkt otrohetsaffär dras han oväntat in en värld av korruption och skoningslös girighet. Och i begärens dunkla vrår tycker han sig plötsligt ana sin dotters skugga. Med fara för livet kastar han sig in i jakten på sanningen om vad som hänt henne.

Se mig falla

Se mig falla

  • Förlag: Bokförlaget Forum
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-05-03
  • ISBN: 9789137153391

Broder Jakob av Emelie Schepp

Emelie Schepp, Årets deckarförfattare 2016, 2017 och 2018, är tillbaka med en ny kriminalroman om åklagare Jana Berzelius.

En regnig vårdag hittas en kvinna brutalt mördad i Norrköping. Det är det andra offret på kort tid. Omständigheterna är likadana, benen är hopsydda och kropparna hittas i Strömmen som flyter genom staden. Vem vill få dem att se ut som sjöjungfrur och varför?

När en ny kvinna anmäls saknad är det uppenbart för polisen att de har att göra med samma gärningsman. Åklagare Jana Berzelius som leder förundersökningen börjar snart hitta kopplingar till fallet Simon Norell, en ung man som mördat sin familj och sedan dess suttit inspärrad på rättspsyk i Vadstena. Men Simon vägrar att prata. Någon måste vinna hans förtroende innan tiden rinner ut, och den enda som kan göra det är mannen som rör sig som en hotfull skugga i Janas liv – Danilo Peña.

Broder Jakob är en kriminalroman om att tvingas möta sitt eget, våldsamma förflutna. Om syskonskap, relationer och försoning. Det är den femte boken i serien om åklagare Jana Berzelius. Serien har sålt i över en miljon exemplar och blivit en stor internationell succé.

Broder Jakob

Broder Jakob


Det vackra mysteriet av Louise Penny

Åttonde boken i serien om kommissarie Gamache

Vinnare av Agatha Award, Anthony Award och Macavity Award för »Bästa kriminalroman«

Inga utomstående ges någonsin tillträde till klostret Saint-Gilbert-entre-les-loups, djupt inbäddat i den vilda naturen utanför Québec, där ett tjugotal munkar lever i frid och bön. De odlar grönsaker, föder upp kycklingar och producerar choklad – och de sjunger. Ironiskt nog för ett sällskap som har avgett tysthetslöfte har munkarna blivit världsberömda för sina underbara röster, så effektfulla när de höjs i uråldriga mässor att de blivit kända som »det vackra mysteriet«. Men när den beundrade körledaren en dag hittas mördad öppnas låset på klostrets massiva träport för kriminalkom- missarie Armand Gamache och Jean-Guy Beauvoir från Québec-polisen. Där upptäcker de dissonans i den skenbara harmonin. En av bröderna har, mitt i tillvaron av bön och kontemplation, haft mord i tankarna.

LOUISE PENNY är en kanadensisk deckarförfattare som översatts till trettio språk och sålt över tre miljoner böcker bara i Nordamerika. Hennes deckarserie som fått henne att kallas en modern Agatha Christie utspelar sig i Québec i Kanada, med kriminalkommissarie Armand Gamache som huvudperson. Louise Penny har vunnit The Barry Award, The Agatha Award för Bästa kriminalroman (fyra år i rad!) och Anthony-priset två gånger.

»Sensationell, djupt empatisk deckare med ett slut som får pulsen att rusa.« People Magazine

Det vackra mysteriet

Det vackra mysteriet

  • Förlag: Modernista
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-03-15
  • ISBN: 9789177816065

 


 Skamvrån av Sofie Sarenbrant

En flicka lägger sig på en spårvagnsräls i Bromma och inväntar tåget. I en annan del av Sverige hamnar en man i en djup grav i skogen. Ingen av deras nära och kära känner till den annalkande katastrofen. Kommer deras liv gå att rädda?

De två drabbade är inte bekanta, men har något livsavgörande gemensamt. Nu är det upp till kriminalinspektör Emma Sköld att hitta sambandet innan det är för sent.

SKAMVRÅN är den efterlängtade sjunde delen i succéserien om kriminalinspektör Emma Sköld. På ett unikt sätt skildras akuta samtidsfrågor som psykisk ohälsa och självmord. Vad vet du egentligen om dina närmaste?

Skamvrån

Skamvrån

  • Förlag: Bookmark Förlag
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-05-20
  • ISBN: 9789188859167

Mitt hjärta är ditt av Anna Jansson

Vems är tältet på Norderstrand? Från sitt fönster ser ett medelålders par en man sätta upp ett tält nära vattnet. Han kommer dit ofta, varje gång med en ny kvinna vid sin sida. Är de där frivilligt? Maria Wern har fullt upp med ett försvinnande. Hjärtsjuka Cecilia har varit borta i flera dagar utan sin medicin att hitta henne är en kamp mot klockan. Tyvärr ökar listan på misstänkta ju fler de förhör.

Marias kollega Per Arvidsson har drabbats av en tragedi. Hans sexåriga dotter Wilma är svårt sjuk. Om hon inte får ett nytt hjärta kommer hon inte att överleva. Det får Arvidssons exfru att överväga andra och olagliga sätt att hålla sin dotter vid liv. Trådarna knyts överraskande samman och Maria Wern inser att den hon letar efter hela tiden befinner sig ett steg före. Kommer hon att ta reda på sanningen innan det är försent?

Anna Jansson binder ihop det bästa av gotländsk miljö och spännande deckarhistoria, så gör dig redo för en ny pulshöjande berättelse med Maria Wern i huvudrollen.

Mitt hjärta är ditt

Mitt hjärta är ditt

  • Förlag: Norstedts
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-03-06
  • ISBN: 9789113091921

Flickorna som sprang av Simon Häggström

Romandebut inspirerad av verkliga händelser.

I Flickorna som sprang får läsaren följa med in i Stockholms skuggvärld och möta poliser, hallickar och sexköpare och de som gör sitt bästa för att överleva där. Jennifer och Malvina har rymt från sitt HVB-hem, sover på en madrass i ett garage, lurar torskar på pengar och dras in i en härva de inte kan klara sig ur. Samtidigt lär vi känna människohandelspoliserna Markus och Natalia i jakten på hallickarna. Prostitutionsvärlden är en ännu outforskad plats i kriminalromansammanhang, nu tar Simon Häggström oss i handen och för oss dit. Det är en oförglömlig resa, en verklighetsnära skildring av de mörka sidor i samhället som vi ofta väljer att blunda för men boken handlar också om människans förmåga att överleva under de mest extrema förhållanden. Det är outhärdligt spännande och berättelsen läses med hög puls och andan i halsen.

”En lika osminkad som stark skildring av samhällets mörkaste baksidor.”

-Smålands-Tidningen om Nattstad

”Simon Häggström skriver rakt på, dramatiserar ibland men lyckas bevara trovärdigheten hela vägen.”

-Jönköpings-Posten om Skuggans lag


Går genom vatten, går genom eld av Christian Unge

Tekla är akutläkare på Nobelsjukhuset i Stockholm, en blivande stjärna i sitt yrke, stresstålig och handlar våghalsigt i de mest utsatta situationerna på akuten. Samtidigt bär hon på flera hemligheter. Uppväxten i en missbrukande miljö, sina egna ”bomber” – och så har hon en förmåga som är hennes främsta tillgång och största svaghet: hon kan inte glömma något.

Men den som minns allt blir också lätt farlig för andra personer.

En stor explosionsbrand i ett höghus orsakar katastroflarm i Stockholm. Mycket tyder på att det är en terroristattack med många dödsoffer. Tekla är en av de första på platsen och räddar bland annat livet på en svårt brännskadad man. Vem är han? En av terroristerna? Ett oskyldigt offer? Eller kan han vara någon som står Tekla mycket nära, någon som hon skulle offra sitt liv för?

Branden orsakar en dominoeffekt och berör snart både sjukhusledningen, polisen och kriminella nätverk. Inte minst det som leds av patriarken Victor Umarov som ser sitt familjeimperium hotas av de krafter som satts i gungning.


Frostnatt av Philip Birk

Stockholm, december 2018. Ett oväntat avslöjande tvingar den beryktade konsttjuven Tom Grip att återvända till sin hemstad för första gången på elva år. Kort därpå utsätts Nationalmuseum för en snillrik kupp. Anders Zorns berömda målning Midsommardans går upp i rök och misstankarna faller genast på hemvändaren Grip.

För att rentvå sitt namn är det av största vikt för Tom att finna den skyldige. Jakten på upprättelse försvåras dock av polisen, gamla fiender och en kristen sekt. När det visar sig att också Veronica, Toms följeslagare, är i fara krymper hans handlingsutrymme dramatiskt. Sökandet efter gärningsmannen leder rakt in i det förflutna. Tillbaka i barndomens kvarter sköljer minnena över Tom och hotar att sätta honom ur spel när insatserna är som högst.

Frostnatt är den andra boken i Philip Birks actionladdade serie om Tom Grip. År 2018 debuterade Birk som deckarförfattare med uppmärksammade Kyldygnet. Philip Birks drivna och spännande böcker leder tankarna till Jens Lapidus och Raymond Chandler.

Frostnatt

Frostnatt

  • Förlag: Historiska Media
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-04-23
  • ISBN: 9789175458991

Ett högre syfte av Malin Thunberg Schunke

Under en exklusiv svensexa på den franska rivieran hamnar den svenske medborgaren Amir Yasin mitt i ett blodigt attentat och blir frihetsberövad, misstänkt för mord. Efter flera terrordåd har stämningen hårdnat i Europa, och den ärelystne domaren Philippe Duvernoy driver den franska brottsutredningen med järnhand.

Jakten på attentatsmännen spänner över flera länder, och i Haag blir den svenska åklagaren Esther Edh och hennes färgstarka italienska chef Fabia Moretti engagerade i fallet. Vem är Amir Yasin och vad hände egentligen i baren i Juan-les-Pins? Det komplicerade ärendet präglas snart av maktspel och nationellt revirtänkande.

Isolerad från sin familj i Stockholm kämpar Amir Yasin förtvivlat för upprättelse, men framför allt för att överleva i Fleury-Mérogis, ett av Europas största och mest brutala fängelser.

Ett högre syfte är en roman om svek, fördomar och ondska, men även om tillit, vänskap och kärlek. Om rättsskipning där kampen mot brottslighet ställs mot en människas rättssäkerhet. Om en brutal maktlöshet och en familj på väg att bryta samman.

Romanen är den första i en serie om Esther Edh och Fabia Moretti.


Jag ser dig av Mari Jungstedt

Lugnet har lagt sig på Lilla Karlsö efter turistsäsongen, men septembervädret är vackert och havet ännu varmt efter den långa, heta sommaren.En grupp studenter tillbringar helgen ensamma på den karga och ensliga ön innan höstterminen tar fart på allvar. Efter en tupplur på stranden vaknar Frida upp på pojkvännens arm och gör en fasansfull upptäckt. Både han och kamraterna är döda. Hon är den enda överlevande. Mordet skakar om hela landet och för varje dag som gärningsmannen går fri ökar oron och paniken sprider sig på högskolan. Är någon ute efter att mörda studenter eller råkade ungdomarna bara vara på fel plats vid fel tillfälle?Kommissarie Knutas tampas med fallet samtidigt som hans eget liv tar en ny oväntad och dramatisk vändning.

Jag ser dig

Jag ser dig

solve@dahlgren.net

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL