fbpx

Ryktet: Amazon ska bygga lager för ehandel i Skåne

Här ska Amazon bygga sitt ehandelslager för Norden, enligt ett rykte. Men det skulle lika gärna kunna ske i nästan vilken kommun som helst i Sverige med hyggligt avstånd till en Europaväg. Foto: iStock.

Amazon är på väg till Sverige. Det är inget nytt, det har de varit i flera decennier. Det senaste i raden av rykten säger nu att de är på väg att bygga ett lager i Skåne.

De flesta är eniga om att frågan inte är om utan när Amazon tar klivet in i Sverige. Kontakter har tagits flera gånger genom åren inte minst när det gäller böcker där Amazon tidigt skrev avtal med Bokinfo för att få tillgång till data om alla svenska böcker och därmed kunna beställa böcker av förlagen. Enligt uppgift har Amazon sedan flera år tillbaka allting förberett för att kunna starta en nätbokhandel på svenska. En enkel knapptryckning är allt som behövs.

Men Amazon fick inte de rabatter de hade förväntat sig. Och det kommer de sannolikt aldrig att få när Bonniers äger både det största förlaget och den största nätbokhandeln. Även om det näst största förlaget (Norstedts) inte längre har samma ägare som den näst största nätbokhandeln så har de inget större intresse av att dumpa priset på böcker för att hjälpa världens största ehandelsföretag att etablera sig i Sverige.

ANNONS

Boktugg har tidigare spekulerat i att en väg in i Sverige för Amazon skulle kunna vara att helt enkelt ge Bokus eller Adlibris ägare ett erbjudande de inte kan motstå. Ett par miljarder i kontanter är svårt att nobba. Samtidigt så skulle det bara lösa nätbokhandeln som egentligen bara är en liten del av Amazons ehandelsuniversum.

Häromveckan dök det upp en nytt rykte: Amazon planerar att bygga ett lager i Skåne. Uppgiftslämnaren var övertygad om att ha hört det från en säker källa. Nu var det inte första gången, jag har i minst två års tid fått höra om hur Amazon letar mark för att bygga ett nordiskt lager i både Danmark och Sverige.

Samtidigt föll pusselbitarna på plats. Det är nämligen ingen hemlighet att Amazon har varit runt i hela Sverige för att leta mark. Till sina datorhallar. Så sent som i december köpte Amazon ännu mer mark i Katrineholm (210 000 kvadratmeter) och Eskilstuna (123 000 kvadratmeter). Men där handlar det om serverhallar för Amazon Web Services (AWS) som sedan länge är etablerat i Sverige genom bolaget Amazon Data Service Sweden AB som redan 2017 omsatte 176 Mkr och säkerligen har växt till minst 250 Mkr 2018.

ANNONS

Så när jag hörde det nya ryktet om att Amazon tänker bygga lager i Skåne så tänkte jag på något som en annan person berättade i samband med att det avslöjades att det var just serverhallar som Amazon byggde i Eskilstuna, Katrineholm och Västerås:

”Amazon har varit runt och träffat varenda kommun i Sverige för att höra vilken mark de kan få köpa och till vilket pris.”

Med andra ord: Amazon har redan kartlagt hela Sverige. De vet redan exakt var det finns tillräckligt med mark till salu, var det finns närhet till infrastruktur i form av motorvägar och tillfartsleder samt elkraft och anslutning till internet. Allt som krävs är ett beslut för att bygga varulager istället för datalager.

Ryktet om att det är just i en skånsk kommun de ska bygga sitt nordiska (eller nordeuropeiska eller bara svenska) lager är med andra ord inte mer trovärdigt än att de ska bygga ett lager i Småland.

Hur stora är Amazons lager då? I augusti 2018 öppnade de ett lager – eller fulfillment center – i Sydney, Australien. Det är på 43 000 kvadratmeter. Det största Amazonlagret finns i Schertz, Texas och är på 117 000 kvadratmeter.

Då infinner sig genast tanken: Den där svenska marken som Amazon redan köpt och äger, alltså Eskilstuna, Katrineholm eller Västerås – kan de inte bygga lager där? Tja, Eskilstuna (E20) och Västerås (E18) ligger längs motorvägar med närhet till Stockholm. Katrineholm ligger mer off med bara riksvägar och fyra mil till E4 och fem mil till E20.

Officiellt så är det serverhallar som ska byggas där. Och det kan mycket väl stämma.

Däremot kan vi nog vara övertygade om att ifall Amazon faktiskt köper mark i Skåne så kommer det inte att vara för att bygga ett datacenter. Här nere råder nämligen akut brist på el eftersom staten misslyckats med att bygga ut kapaciteten i elnätet.❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny