ANNONS

Författare boktipsar på rim i Katedralskolans julkalender

Katedralskolans bibliotek lockar till läsning genom författarnas egna boktips. Foto: Marie Metso

Skolbiblioteket på Katedralskolan i Lund har bjudit in 24 författare att skriva bokrim under december. Bibliotekarie Marie Metso berättar mer.

Många adventskalendrar blir det. Skolbiblioteket på Katedralskolan, en gymnasieskola i Lund, har en egen variant: en boktipsjulkalender som förekommer både på bibliotekets Facebooksida och i fysisk form. De har bjudit in 24 författare som tipsar om varsin bok i form av ett bokrim (tänk: julklappsrim) per dag fram till julafton.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

KÖP SUPPORTER-PREN fr. 1 kr/dag

Vi ställer några frågor till Marie Metso, skolbibliotekarie på Katedralskolan och initiativtagare till årets julkalender.

ANNONS

Brukar Katedralskolans bibliotek ha någon form av julkalender?
– Boktipsjulkalendern på Katedralskolans bibliotek i Lund har funnits sedan år 2012, men då i en lite annan form där det har varit skolbibliotekarierna själva som har skrivit 24 stycken boktips på bibliotekets Facebook-sida. Initiativtagarna bakom den ursprungliga boktipsjulkalendern är skolbibliotekarierna Pontus Degrell (som jag just nu vikarierar för då han är föräldraledig) och Maria Lindberg (som inte längre jobbar på just detta skolbibliotek).

Marie Metso på Katedralskolans skolbibliotek. Foto: Tobias Olsson

Hur fick du idén att låta författare boktipsa på rim?
– Jag fick idén till att låta författare skriva bokrim om böcker som de älskar genom att titta på hur de ordinarie skolbibliotekarierna gjort under föregående år, och i samband med detta kom jag på att det ju hade varit roligt att involvera de som skriver böckerna som vi lånar ut.

ANNONS

ERBJUDANDE – JUST NU: Bokus Play 3 ljudböcker för 1 krona*

*Vid registrering av Bokus Play Bas. Automatiskt månatlig prenumerationsavgift gäller efter första månaden (79kr/mån).

Hur har du valt ut och fått tag på 24 författare?
– Eftersom jag utöver skolbibliotekarie också är novellförfattare och poet så utgick jag ifrån mitt nätverk från när jag gick Författarskolan, samt nätverket Vagina Dentata som består av kvinnliga skräckskapare. Jag kontaktade även författare som jag tänkte skulle kunna tycka om idén och fick ett stort gensvar, så pass att jag redan nu har påbörjat en lista med författare som vill bokrimma under nästa års boktipsjulkalender.

Hade författarna några riktlinjer att förhålla sig till?
– De enda riktlinjer som jag gav var att bokrimmet skulle vara på cirka fyra rader, men detta var inte någon särskilt hård regel. Därför har vi allt ifrån kortare till lite längre rim och även ett bokrim på engelska av Kristina Hård, samt en bokhaiku av Christine Lundgren.

Julstämning i skolbiblioteket på Katedralskolan i Lund. Foto: Marie Metso

Har ni på förhand sett till att ni har alla böcker som det tipsas om?
– I takt med att bokrimmen har kommit in så har jag letat upp böckerna. De flesta har vi redan haft i bibliotekets samlingar, och vissa har vi lånat in från närliggande gymnasiebibliotek. Resten har köpts in till biblioteket.

Än så länge, hur har rimkalendern tagits emot av elever och andra?
– Vi har fått mycket positiv respons både från elever och lärare på skolan, men även av andra som har upptäckt boktipsjulkalendern på vår Facebook-sida. Den första boken som författaren Linnea Dahlgren bokrimmade om lånades ut efter bara 20 minuter, och vi har haft elever som kommit in och frågat efter när nästa lucka kommer att dyka upp då vi även har en fysisk boktipsjulkalender inne på biblioteket.

Ett riktigt trevligt initiativ, tycker vi på Boktugg!

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Tack för att du läste ända hit. Gör du det ofta får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL