Redaktör och författarcoach startar lokal bokhandel

Nanny Goat Books är en ny bokhandel i Louisville, Kentucky. Men det intressanta är förstås ifall fenomenet kan överföras till Sverige.

Nanny Goat Books heter en ny bokhandel i Louisville, Kentucky. Ägarna till bokhandeln driver även ett bolag som hjälper egenutgivare. En trend som kan komma till Sverige.

Bland alla nyheter som flimrar förbi i flödet så finns det vissa man kan missa vid första anblicken. Som att det i veckan öppnade en bokhandel för nya och begagnade böcker i Louisville, Kentucky i USA.

Namnet Nanny Goat Books är … annorlunda. Men det som väckte Boktuggs intresse var det faktum att ägarna, Sarah Gardiner och Josiah Davis, till den 70 kvm stora butiken även driver företaget JD Books som vänder sig till egenutgivare och indieförfattare. Där erbjuder de redaktionella tjänster som redigering, coachning och korrekturläsning.

Jaha, så vad är nyheten? Jo, i sin nya bokhandel tänker de lyfta fram en del av sina författarkunder.

– Det finns massor av fantastiska lokala författare som vi kommer i kontakt med. Vi ville verkligen få möjlighet att lyfta fram den fantastiska konst och kreativitet som pågår, säger Sarah Gardiner till Insider Louisville.

(Här kanske fanns ett skäl till för att vi fastnade för artikeln, att Insider Louisville var väldigt snarlikt vårt eget Boktugg Insider. Så unikt var det namnet alltså.)

Bokhandeln Nanny Goat Books har förstås flest titlar av välkända etablerade författare, både nya och begagnade utgåvor, men de lokala författarna har fått en avdelning som ägarna hoppas ska växa efterhand.

– Vi älskar att ha dem här och vi hoppas göra event som signeringar och uppläsningar för att verkligen visa vad som pågår i Louisvilles skrivarcommunity, säger Gardiner.

De två unga bokhandlarna har ännu inte fyllt 30 men tror på den tryckta boken, trots alla digitala publiceringsmöjligheter.

Så den givna frågan är förstås: Ska någon av de svenska egenutgivartjänsterna ge sig på att öppna en egen bokhandel för att lyfta sina författare? Det finns ju förlag som satsat på bokhandel – ETC och Leopard öppnade ett bokcafé för ett år sedan och sedan finns ju bokhandlare som även driver förlag, exempelvis Möre Bok i Torsås (Småland) som driver Solvändan förlag. Eller får vi se tätare samarbeten mellan bokhandlare och lokala förlag?

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL