Wolf Erlbruch illustrerar framsidan på Gnosjös nya lånekort

Gnosjös nya lånekort med illustration av Wolf Erlbruch.

Biblioteken i Gnosjö sätter guldkant på lånekorten med bild av Almapristagaren Wolf Erlbruch.

En av Tysklands mest kända och framgångsrika illustratörer ligger bakom det nya motivet på lånekorten i småländska Gnosjö. Som en symbol för läslust och litterär inspiration har personalen på ortens bibliotek valt en illustration av Alma-pristagaren Wolf Erlbruch inför en nytryckning av korten. Wolfs böcker har hög popularitet i Gnosjö och står dessutom för något som personalen tycker är både aktuellt och lekfullt berättar bibliotekschefen Kristina Gernes.

– När vi upptäckte att det var dags att beställa nya lånekort ville vi göra något roligt av det – de gamla korten var vanliga vita med kommunloggan på, säger Kristina. Alma-priset är ett av de finaste priserna och eftersom vi är engagerade med många aktiviteter för barn ställde vi frågan till Wolf. Rent allmänt diskuterar vi mycket om vuxna förebilder för barns läsning och läsglädje. Wolfs böcker är populära hos kidsen och det var väldigt glädjande att han tackade ja.

Gnosjös huvudbibliotek hade några olika bilder som de valde mellan – det var inte bara Wolfs godkännande som de skulle ha, bilden skulle också fungera rent trycktekniskt och layoutmässigt. Det gjorde den utvalda som föreställer två katter som läser saga i en fåtölj. Personalen hoppas att det är en bild som barnen kan relatera till och som lockar deras fantasi.

I vanliga fall är bibliotekskort kanske inte det som låntagarna är allra mest rädda om, men det extra krutet som lagts på att ge korten en guldkant verkar få kortägarna att bli mer rädda om dem.

– Vi har precis fått hem korten nu och inte riktigt hunnit köra ut dem än men de som fått dem tycker det är roligt, säger Kristina. Helt plötsligt har lånekorten blivit något som de vill ta hand om och ser som ett värdeobjekt.

Om det är möjligt skulle Kristina och hennes kollegor vilja trycka upp ett nytt kort om året med ett alster från årets Almapristagare. Men eftersom upplagan måste vara minst 2-3 000 kort per tryckning och Gnosjö kommun bara har 9 500 invånare, skulle det kräva en nära på omåttligt hög ruljans på korten.

– Men det vore kul att fortsätta jobba med det på något vis, säger Kristina.

Under julhelgen håller ortens huvudbibliotek stängt under de röda dagarna men öppet i övriga mellandagar. När ordinarie öppettider flaggar stängt har låntagarna ändå tillgång till biblioteket som använder tjänsten Meröppet. Av erfarenhet från tidigare år vet Kristina att det brukar vara tunt mellan besökarna under tidsperioden men hon tycker det är viktigt att biblioteket är tillgängligt:

– Många åker bort under julen men som samhällsfunktion är det viktigt att vi har öppet för den som vill komma, säger Kristina. Just i mellandagarna har vi inga särskilda aktiviteter men innan jul har vi en del på olika jultema. Det verkar finnas ett större behov av det då än mitt under julen.

Förra året införde Gnosjöbiblioteken en antagonist till köphysterin. Istället för att springa ut och köpa paket kunde man låna en bok under en längre tid och ge bort lånet till en vän.

– Man fick ha boken till den siste januari, säger Kristina. Det minskade stress och prylhets och blev väldigt uppskattat hos låntagarna.

 

Information om Gnosjö bibliotek

Adress: Storgatan 8, Gnosjö

Antal filaler: 2 st

Antal utlån 2016, alla medier: ca 57 000 st

Antal besökare 2016: ca 75 000 st

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL