Årets ALMA-pristagare: Wolf Erlbruch

Wolf Erlbruch, illustratör och bilderboksförfattare från Tyskland, får Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2017. 

Den 4 april 2017 tillkännagavs 2017 års ALMA-pristagare: tysken Wolf Erlbruch, född 1948. Erlbruch har skrivit och tecknat ett tiotal egna barnböcker, och illustrerat upp emot 50 titlar. Han är internationellt känd för böckerna Det var det fräckaste! (1995) och Anden, Döden och Tulpanen (2007). I hemlandet Tyskland anses han vara en av landets främsta bilderboksförfattare och illustratörer. Hans illustrationer är ofta kombinerade av olika tekniker som akvarell, kollage och blyerts- och kritteckningar och han benämns som en innovatör inom illustrationskonsten.

I sin motivering skriver juryn att Erlbruch gör viktiga livsfrågor tillgängliga och hanterbara för läsare i alla åldrar. De lyfter också fram hans humor och värme och hur hans verk visar ”det lilla i det stora”. ”Han behärskar mästerligt sin teckningskonst och bottnar i en lång tradition samtidigt som han öppnar nya kreativa fönster. Wolf Erlbruch är en omsorgsfull visionär”, skriver juryn.

Wolf Erlbruch själv har sagt: ”Det viktigaste när man skriver eller illustrerar för barn är att vara uppriktig med sina egna känslor och att också berätta om sig själv.”

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne är världens största barn- och ungdomslitteraturpris med en prissumma på fem miljoner kronor. Priset har delats ut sedan 2002.

Foto från Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, alma.se.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.