ANNONS

Amazon kräver miljoner i skadestånd av utpekade bedragare

"Brossard, Canada - September 03, 2012: Money App icon on High Resolution screen of New iPad 3. The iPad is produced by Apple Computer, Inc."

Nätbokhandeln Amazon vill sätta stopp för manipulerade betyg och andra bedrägerier. Företaget har anmält fem personer till skiljedomstol och kräver skadestånd.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

KÖP SUPPORTER-PREN fr. 1 kr/dag

Nu går Amazon till attack mot fem personer som de anser har använt förbjudna metoder att manipulera kundbetyg och blåsa upp försäljning och royalties, skriver Publishers Weekly.

Eftersom brott mot reglerna Amazons plattform KDP (Kindle Direct Publishing) styrs av skiljedomsförfarande har Amazon skickat in sina klagomål till American Arbitration Association.

Det är fem personer som pekas ut för att ha erbjudit sina tjänster till andra författare och förlag på KDP. De fem ska ha hjälpt till att fixa höga betyg och positiva omdömen på olika böcker liksom använt förbjudna strategier för att manipulera Amazons system för att mäta läsning i prenumerationstjänsten Kindle Unlimited.

En av de utpekade ska ha erbjudit författare att nyttja ett nät av Amazonkonton för att blåsa upp författarnas siffror – i utbyte mot 40 procent av de royalty de då skulle tjäna.

Amazon anklagar en annan person för att ha skapat falska recensioner för sina böcker. Av de 956 recensioner som skrivits om The Learning Academys tolv titlar bedömde Amazon att hela 769 stycken var fejkade och därför plockades de bort. Men trots detta har förlaget fortsatt med sina metoder.

Det hela kan bli en dyr affär för personerna om skiljedomen går Amazons väg. Förutom en permanent avstängning från KDP vill Amazon exempelvis ha 430 000 dollar (motsvarande 3,4 miljoner kronor) i skadestånd från en av de anmälda.

– Det är bara en liten minoritet (av KDP:s författare och förlag) som deltar i bedrägliga aktiviteter. Dagens nyheter reflekterar ytterligare ett steg i våra pågående ansträngningar att skydda läsare och författare från individer som bryter mot våra regler och manipulerar de program som läsare och författare litar på, säger en talesman för Amazon.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL