ANNONS

Amazon kräver miljoner i skadestånd av utpekade bedragare

"Brossard, Canada - September 03, 2012: Money App icon on High Resolution screen of New iPad 3. The iPad is produced by Apple Computer, Inc."

Nätbokhandeln Amazon vill sätta stopp för manipulerade betyg och andra bedrägerier. Företaget har anmält fem personer till skiljedomstol och kräver skadestånd.

Nu går Amazon till attack mot fem personer som de anser har använt förbjudna metoder att manipulera kundbetyg och blåsa upp försäljning och royalties, skriver Publishers Weekly.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.

25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Eftersom brott mot reglerna Amazons plattform KDP (Kindle Direct Publishing) styrs av skiljedomsförfarande har Amazon skickat in sina klagomål till American Arbitration Association.

Det är fem personer som pekas ut för att ha erbjudit sina tjänster till andra författare och förlag på KDP. De fem ska ha hjälpt till att fixa höga betyg och positiva omdömen på olika böcker liksom använt förbjudna strategier för att manipulera Amazons system för att mäta läsning i prenumerationstjänsten Kindle Unlimited.

En av de utpekade ska ha erbjudit författare att nyttja ett nät av Amazonkonton för att blåsa upp författarnas siffror – i utbyte mot 40 procent av de royalty de då skulle tjäna.

Amazon anklagar en annan person för att ha skapat falska recensioner för sina böcker. Av de 956 recensioner som skrivits om The Learning Academys tolv titlar bedömde Amazon att hela 769 stycken var fejkade och därför plockades de bort. Men trots detta har förlaget fortsatt med sina metoder.

ANNONS

Det hela kan bli en dyr affär för personerna om skiljedomen går Amazons väg. Förutom en permanent avstängning från KDP vill Amazon exempelvis ha 430 000 dollar (motsvarande 3,4 miljoner kronor) i skadestånd från en av de anmälda.

– Det är bara en liten minoritet (av KDP:s författare och förlag) som deltar i bedrägliga aktiviteter. Dagens nyheter reflekterar ytterligare ett steg i våra pågående ansträngningar att skydda läsare och författare från individer som bryter mot våra regler och manipulerar de program som läsare och författare litar på, säger en talesman för Amazon.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se