Sorteras Under: Le Travail / Björn Lövin

Sorteras Under: Le Travail / Björn Lövin
Författare
Medverkande
Förlag Null & Void Books
GenreKonst
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor416
Vikt2 gr
Utgiven2019-03-09
ISBN 9789198185430
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Björn Lövin (1937–2009) var en av de första svenska installationskonstnärerna och hans storskaliga arbeten innehöll kritik mot totalitära system, från folkhemmet till konsumtionssamhället, som inkluderar vissa och stänger ute andra och som lockar med trygghet, men på bekostnad av individens frihet. Hans karriär inleddes med en soloutställning på Moderna Muséet under Pontus Hulténs ledning och inkluderade soloutställningar på Centre Pompidou i Paris, Liljevalchs och Kulturhuset i Stockholm och på Malmö Konsthall med flera.
I två skisser, en på engelska och en på svenska, presenteras idén om en totalutställning som skulle inkludera de flesta av hans verk, de flesta stora installationer och hans filmer, som ett sammanfattande allkonstverk. Verken var tänkta att ses genom varandra och skapa en ”djupverkan" som komplicerade och fördjupade installationernas relation till varandra. Det är osäkert om skissen var tänkt att realiseras, då den ställer stora krav på rummets omfattning och utformning, samt att Lövin inte var särskilt noggrann i sparandet av sina verk. Delarna som ingick i installationerna behandlades som rekvisita och har inte alltid sparats till eftervärlden.
I boken har vi återskapat hans idé om totalutställningen ”Le Travail” genom att digitalt visualisera i 3D, den teknik som ligger bakom stora delar av dagens kommersiella bildvärld. Vi har använt oss av vad som idag är en vanlig produktionsmetod, där stora delar av det detaljerade arbetet gjorts via olika forum och tjänster på internet. Arbetet är baserat på arkivmaterial och den bilddokumentation som finns tillgängligt i privata och offentliga arkiv och i böcker och filmer. Vi har skapat en digital rumslighet som efterliknar en fysisk, en annan form av verklighet, av Lövins idé. Gestaltningen bär med sig spår av det digitala framställandet, en ton av hyperrealism. I försöket till återskapande har vi istället skapat en ny utställning, en ny verklighet som kan sägas vara baserad på Lövins verk, men som inte är ett direkt översättning.
I bokens texter behandlar Lisa Rosendahl Lövins verk utifrån sin och dagens kommersiella omgivning och relaterar hans verk till samtida konstnärers verk. Emily Segal närmar sig Lövins verk utifrån en nära betraktelse av Lövins alter ego, Herr Ps målningar av Konsumsymbolen.