Ord&Bild 1-2(2013) Orienteringar. Vita rum. Rasism

Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Filosofen Sara Ahmed skriver: \\\"Orienteringar handlar om de riktningar vi intar och som placerar vissa saker och inte andra inom räckhåll för oss.\\\" Vilka kroppar som har tillträde till vilka rum och till vilka berättelser genomsyrar numrets olika texter. Här berörs teman som geografisk och språklig hemvist, adoptionsindustrin och homonationalism. Frigörelsemissionering och konsekvenserna för vad det innebär att vara orienterad mot vissa objekt och inte andra.

Numret innehåller bland annat nyöversatta texter av Sara Ahmed, Juliana Spahr och Joseph Massad. En intervju med Jasbir Puar. Nyskriven dikt av Khashayar Naderehvandi, Elisabeth Hjorth, Ghayath Almadhoun & Marie Silkeberg. Konst av Cecilia Germain och Hanna Kolenović med mera.

I kritikblocket läser Elise Karlsson Ön av Lotta Lundberg, Ola Larsmo Släkten av Dragana Mladenović, Andréa Ager-Hanssen Inn i ansiktet av Jenny Hval, Selene Hellström Lola uppochner av Monika Fagerholm, Tina Carlsson Gå vilse. En fälthandbok av Rebecca Solnit och Elise Ingvarsson Roslära av Hanna Hallgren.