Himlen i magen

Himlen i magen
Författare
Medverkande
Förlag 10tal Bok
GenreLyrik
FormatBoardbook
SpråkSvenska
Antal sidor144
Vikt0
Utgiven2013-09-27
SABHce.03
ISBN 9789197811378
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
10TAL Bok presenterar ”Himlen i magen” av Ioana Nicolaie, en prosalyrisk dagbok där poeten skildrar upplevelserna av sin graviditet. I djärvt egensinniga bilder målar hon fram sin förundran över fostrets liv i kroppen, samtidigt som hon minns sin egen barndom i Ceaușescus diktatur. Boken blev en litterär händelse i Rumänien när den gavs ut. I översättning av Inger Johansson och med ett efterord av Aase Berg.

Ioana Nicolaie, född 1974, är poet och prosaförfattare. Hon har givit ut sju böcker varav fyra diktsamlingar. ”Himlen i magen”, som utkom i Rumänien 2005, blev hennes litterära genombrott.

Inger Johansson är översättare från engelska och rumänska. Mircea Cărtărescu, Max Blecher och Gabriela Melinescu hör till författarna.

”Det associativa och lätt surrealistiska bildspråket är väl anpassat för att skildra den svindlande upplevelsen av att bära ett liv inom sig. Detta är en ovanlig diktbok som kännetecknas av analytisk skärpa, skönhet och ömsinthet.”
Bibliotekstjänst

”det bubbellika tillstånd Nicolaie återger rör sig samtidigt fritt mellan det yttre och inre, politiska och privata, plockar in andra kvinnors erfarenheter, pendlar mellan det förflutna och nuet och sätter ord på såväl rädslan som lyckan.
’Himlen i magen’ är en suggestiv och mångsidig rapport från moderskapets väntrum
Helsingborgs Dagblad