Ljusår och mörkrum

Ljusår och mörkrum
Författare
Förlag Gaudete förlag
GenreMemoarer och biografier
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor255
Vikt530 gr
Utgiven2008-11-14
SABLz Långström, Hakon
ISBN 9789197762755
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Hakon Långström blev historisk när han i förtid avgick som domprost i Stockholm. Det hade ingen gjort före honom. Under historiens gång hade flera blivit avsatta, avgått med döden eller en biskopsstol. Men ingen hade frivilligt lämnat tjänsten som domprost, eller pastor primarius som det tidigare hette, utan att ha något annat att gå till. Han gjorde det för att det till slut inte fanns något annan sätt att stå fast vid sin syn på det felaktiga i att Svenska kyrkan skulle finansiera fotoutställningen ”Uppenbar(a)t” med sårande bilder av Jesus. Han stöddes i sitt beslut av tusentals människor inom och utom Sverige.

Hakon Långström är den första civilingenjören och kemisten från Chalmers som blev präst. Efter bara nio års tjänst blev han domprost och ansvarig för nationalhelgedomen Storkyrkan. På hans femte arbetsdag mördades utrikesminister Anna Lindh och senare kom tsunamikatastrofen. Vid båda tillfällena fick Storkyrkan och domprosten vara till tröst.

Hakon Långström skriver om uppväxten i västkustfromhetens och industrins Uddevalla, om tiden som laboratoriechef och överingenjör i pappersindustrin, om sitt intresse för foto och film och om spännande resor och möten med kända och okända.