Tidens länkar

Tidens länkar
Författare
Medverkande
Förlag Trut Publishing
GenreUtländska berättare
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor345
Vikt514 gr
Utgiven2020-11-19
SABHce
ISBN 9789188275110

Tidens länkar (org. Kindred) handlar om Dana, en ung afrikanamerikansk författare, som plötsligt finner sig själv förflyttas mellan sitt hem i Los Angeles, Kalifornien, 1976, och en bomullsplantage i Maryland innan inbördeskriget. Då Danas vistelser i det förflutna blir allt längre, blir den unga kvinnan allt mer intrasslad i plantagens gemenskap. Hon gör svåra val för att överleva slaveriet och för att säkra sitt återvändande till sin egen tid. 

 

Genom en modern svart kvinna, medveten om sitt arv i det samtida amerikanska samhället, utforskar Octavia E. Butler slaveriets dynamik och dilemma. Till skillnad från tidigare litteratur i genren ger hon sina karaktärer en unik historia och utveckling. Hon vänder på invanda föreställningar om kön och etnicitet, och hon problematise­rar och nyanserar den tidigare skrivna amerikanska historien. Genom sitt unika berättarperspektiv, där karaktärerna möts bortom tid och rum, lyfter hon fram det undertryckta trauma som slaveriet har skapat i det kollektiva amerikanska minnet. 

 

Boken innehåller ett förord skrivet av författaren och journa­listen Judith Kiros. Hon är senast uppmärksammad för sitt verk O som är en hybrid av poesi och essä och kretsar kring svarthet och kön idag. Hon är en av grundarna till den antirasistiska och feministiska plattformen Rummet som grundades år 2013. År 2016 reste Judith Kiros till Saint­-Barthélemy för att se spåren efter Sveriges koloniala historia i programserien Svensk slavhandel som sändes på SVT.