Efter flykten

Efter flykten
Författare
Medverkande
Förlag Ersatz
GenreUtländska berättare
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor128
Vikt220 gr
Utgiven2018-05-04
SABHce
ISBN 9789187891717

 »Det finns ett liv efter flykten, men flykten  fortsätter att verka hela livet.«

Sex år gammal flydde Ilija Trojanow från Bulgarien tillsammans med sina föräldrar, en erfarenhet som han bär med sig än i dag. Virtuost, poetiskt och reflekterande berättar Trojanow om hur tillvaron som flykting har präglat hans liv. Om ensamheten i utanförskapet. Om hur lite flyktingens förflutna betyder på den nya platsen. Om existensen mellan två språk. Och om att man före flykten åtminstone visste varför man var olycklig.

Ilija Trojanow berättar om sig själv, men blir samtidigt ett exempel bland många. På så vis lyckas han exakt och omsorgsfullt skildra livet efter flykten och skapa ett existentiellt porträtt av ett människoöde som kännetecknar vår tid.

 

Ilija Trojanow, född 1965 i Sofia, Bulgarien, kom till Tyskland 1971 tillsammans med sina föräldrar efter en flykt via Jugoslavien och Italien. Som vuxen har Trojanow levt i Kenya, Tyskland, Sydafrika och Indien, och bor numera i Wien. Han är mest känd för sin roman Världssamlaren (2007) som blev en stor bästsäljare i Tyskland och de länder där den utgavs. Efter flykten är hans första bok i svensk översättning.