Tyskland, vårt Tyskland

Tyskland, vårt Tyskland
Författare
Medverkande
Förlag Celanders förlag
GenreLyrik
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor371
Vikt680 gr
Utgiven2016-09-19
SABHce.03
ISBN 9789187393372
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Kurt Tucholsky var en av Tysklands främsta radikala författare under Weimarrepubliken. Han var en virtuos polemiker och känd för sina språkligt briljanta satirer. Tucholsky uppmärksammade särskilt det tyska rättsväsendet och dess förfall. Han följde alla de stora rättsfallen under Weimartiden och påvisade domarkårens öppet politiserande karaktär. Han pekade på de systematiska övergrepp som gjordes mot arbetare och radikala medan reaktionära mördare och kuppmakare hölls om ryggen.
Samtidigt skrev han dikter, kabarésånger och kortprosa. Han kommenterade de större politiska händelserna – och förutspådde flera av dem med sorgsen klarsyn.
Inom den tyska vänstern var han den som skarpast kritiserade nazismen. Han gjorde vad han kunde för att försöka ena olika demokratiska och progressiva krafter, men betraktades med misstro av både kommunister och socialdemokrater. Han medarbetade både i stora liberala dagstidningarna men samtidigt också i kommunistisk press och i en rad olika radikala tidningar och tidskrifter.
I mitten av 1920-talet emigrerade Tucholsky till Frankrike och sedan 1929 levde han i Sverige. När nazisterna tog makten i Tyskland var han en av de första som berövades sitt medborgarskap av nazisterna och hans böcker brändes på bål i maj 1933. Efter nazisternas maktövertagande tystnade Tucholsky som författare och 1935 tog han sitt liv i Hindås utanför Göteborg.

Svenska PEN-klubben har instiftat ett pris till hans minne. Tucholskypriset är ett stipendium som är ”avsett att ge exilförfattare möjlighet att en tid vistas i Sverige”.