Imperiets skugga – Andra reviderade och utvidgade upplagan

Imperiets skugga – Andra reviderade och utvidgade upplagan
Författare
Medverkande
Förlag Celanders förlag
GenreHistoria och arkeologi
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor400
Vikt470 gr
Utgiven2017-09-14
SABOcga
ISBN 9789187393105
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Denna andra upplaga av John Newsingers populärt hållna skildring av det brittiska imperiets historia har inte bara kompletterats med författarens för- och efterord till den andra engelska utgåvan utan dessutom utökats med ett längre kapitel om den brittiska interventionen i det grekiska inbördeskriget.
Boken ger en väl underbyggd framställning av vad det brittiska imperiet innebar i praktiken för dem som utsattes för dess ”civilisatoriska ambitioner”. Framställningen sträcker sig från slavupproret på Jamaica 1831 till krossandet av Mau-Mau-upproret i Kenya på 1950-talet och dagens ställning som ”junior partner” till det amerikanska imperiet.

Pressröster om den första utgåvan från 2011

”en lärorik och ytterst väl underbyggd krönika över det brittiska imperiets bedrifter från slaveriet i Västindien och utsvältningen av Irland till rollen som junior partner i USA:s krigsföretag.”
– Mikael Nyberg i Aftonbladet 24 januari 2012

”Newsinger ... skriver den brittiska imperialismens blodiga historia. Han börjar med slavhandeln ... och avslutar med Tony Blairs orättfärdiga krig mot Irak.”
– Christer B Johansson i Tidningen Kulturen 30 maj 2011

”En bok som denna borde användas i skolans historieundervisning. Den sanna berättelsen om kolonialismen.”
– Ulla Johansson i Flamman 21 april 2011

”Imperiets skugga är en forskningsöversikt som spänner över ett mycket stort fält av historisk forskning kring det brittiska imperiet, allt med tydligt redovisade källor för citat och andra påståenden. I just rollen som översikt, och i synnerhet som ”motmedel” mot en glorifierande historieskrivning liknande Fergusons, är det här en strålande bok. ”
– Klas Rönnbäck i Dagens bok 110314