1939 : nedräkningen till andra världskriget

1939 : nedräkningen till andra världskriget
Författare
Medverkande
Förlag Historiska Media
GenreHistoria och arkeologi
FormatEbok (EPUB)
SpråkSvenska
Antal sidor191
Vikt0
Utgiven2014-09-19
SABK.54
ISBN 9789187263682
Den 1 september 1939 bröt andra världskriget ut och förändrade världen för all framtid. Miljontals människor miste livet och världens gränser ritades om. I boken 1939. Nedräkningen till andra världskriget skildrar författaren och historikern Richard Overy händelserna som föregick krigsutbrottet. I ett kort och behändigt format återskapar författaren det politiska spelet de sista tio dagarna innan krigsutbrottet och ger en tydlig bakgrund till världshistoriens största konflikt samtidigt som han även lyckas punktera en rad seglivade myter och besvara frågan: Varför blev det krig?

Förutom att redogöra för de viktiga händelserna under dessa dagar på ett begripligt och överskådligt sätt berättar Richard Overy vilka de viktiga beslutsfattarna var och inte minst vad som var deras verkliga motiv. En viktig person i händelserna var den svenske industrimannen Birger Dahlerus som hade en nyckelroll i kontakterna mellan de tyska och brittiska grupperingar som försökte stoppa kriget. Dessutom slår författaren hål på myter som att dåvarande premiärminister Chamberlain var beredd på att offra Polen för freden och att Hitlers mål 1939 skulle ha varit totalt världsherravälde. Läsaren får även ta del av hur vanliga människor uppfattade tiden dessa kritiska dagar då en hel värld höll andan.

Richard Overy är professor i historia vid universitetet i Exeter i Storbritannien. Han har tidigare utkommit med Why the Allies Won, Russias War, The Battle of Britain och inte minst den prisbelönade The Dicators.