Det att inte dö

Det att inte dö
Författare
Medverkande
Förlag Modernista
GenreLitteraturvetenskap
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor285
Vikt520 gr
Utgiven2021-09-16
SABGeqz Boyer, Anne
ISBN 9789180230513

Vinnare av 2020 års Pulitzerpris i kategorin sakprosa!  

»En magnifik och rasande bok.« The New York Times

»Ett djupsinnigt och oförglömligt verk om vår upplevelse av själva livet.« Sally Rooney, författare till Normala människor

En vecka efter sin fyrtioförsta födelsedag diagnosticeras den hyllade poeten Anne Boyer med en aggressiv trippelnegativ bröstcancer. För en ensamstående mamma som levt från lön till lön, som alltid varit den omhändertagande snarare än den som tagits om hand, blir den katastrofala sjukdomen en fullständig kris. 
Det att inte dö [The Undying] gestaltar ett sjukdomsförlopp förmedlat av digitala skärmar. Fram träder en genreöverskridande väv av cancerbedragare, lögnaktiga företag och fetischister; av kapitalismens många små mord. En memoar som hudflår läkemedelsindustrin och placerar Anne Boyer i det sällskap av kvinnliga författare som tidigare skrivit om sin sjukdom och pågående död: Audre Lorde, Kathy Acker och Susan Sontag. En upprivande skildring av överlevnad, och en 2000-talets motsvarighet till Susan Sontags Sjukdom som metafor.
I svensk översättning av Marie Silkeberg.  

ANNE BOYER, född 1973, är en amerikansk författare och poet. Hon har bland annat belönats med 2018 års Whiting Award och samma års Cy Twombly Award for Poetry. För Det att inte dö [The Undying] tilldelades hon Pulitzerpriset i kategorin General Nonfiction.

»Språket är flödande, med en personlig och upprorisk ton.« Marianne Berglund, BTJ